Με κυβερνητικούς βουλευτές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του κύκλου των επαφών που έχει ξεκινήσει με τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση ενόψει των ευρωεκλογών. Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, όπου και αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα αιχμής μετά και τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωκάλπες.
Στο επίκεντρο της εκλογικής στρατηγικής της ΝΔ τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου με την ακρίβεια και την υγεία να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα. Και χρειάστηκε μία δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ότι «πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την υγεία» για να πυροδοτήσει ένα νέο μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Ακολούθησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις από τον υπουργό Υγείας και τη ΝΔ, οι οποίες έφτασαν μέχρι το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά.
Σε ειρωνικό ύφος ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως ο κ. Κασσελάκης, ουσιαστικά, ζητά «να μειώσουμε» τις δαπάνες για την υγεία, αφού έκανε λόγο για 5%, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, βρίσκονται περίπου στο 5,8%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως «διαστρέβλωσαν» όσα είπε και να διευκρινίζει τα εξής: «Ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά, είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα».
Το γάντι σήκωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος σημείωσε: «Ο κ. Κασσελάκης σε πρωινή του συνέντευξη μας ενημέρωσε ότι έχει στόχο να ρίξει τις δαπάνες για την υγεία στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% που είναι σήμερα. Μετά επανήλθε ενημερώνοντάς μας ότι δεν καταλάβαμε καλά και δεν εννοούσε 5% του ΑΕΠ, αλλά 5% του ΑΕΠ παραπάνω, δηλαδή 11 δισ. παραπάνω για την υγεία!» και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να μας ενημερώσει από ποιους νέους φόρους θα τα βρει».
Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ:
- Από το 2019 ως το 2024, αύξησε τις δαπάνες για την υγεία κατά 46,5%.
Συγκεκριμένα: Το 2019, ανέρχονταν σε 4,114 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Κάθε χρόνο αυξάναμε με συνέπεια τις δαπάνες που διοχετεύονταν για την υγεία για να φτάσουμε το 2023 στα 5.580 δισ. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι να φτάσουν στα 6.027 δισ.» είπε χαρακτηριστικά.
- Προχωρά στη ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ.
- Δρομολογεί 6.500 προσλήψεις στον χώρο της υγείας μόνο εντός του 2024.
- Έδωσε 10% αύξηση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ.
- Θεσμοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία.
- Αύξησε τις αποζημιώσεις για τις εφημερίες.
- Διοχετεύει 2,17 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ανακαινίσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και για προγράμματα όπως το «Σπύρος Δοξιάδης».
Επενδύσεις στην πρόληψη
Εκτός όμως από την πολιτική αντιπαράθεση και την απόφαση να μην μένει τίποτα αναπάντητο ενόψει και των ευρωεκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να καταδείξει ότι το κυβερνητικό έργο προχωρά με συνέπεια με τον πρωθυπουργό να ξεδιπλώνει τη βεντάλια των πρωτοβουλιών και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Έτσι και χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το τρίπτυχο βάσει του οποίου θα κινηθεί ενόψει και του καλοκαιριού η Πολιτική Προστασία μέσα από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ».
Πάντα έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής –όπως φάνηκε στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων του πρόσφατου παρελθόντος–, οι τρεις κανόνες που θα ακολουθούνται από εδώ και πέρα είναι η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο μέτρο του δυνατού η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορούσε καλύτερο «για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους».
Το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερους πυροσβέστες, νέους δασοπυροσβέστες, δέκα νέες μονάδες δασοκομάντος αλλά και μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.
Το νέο επιχειρησιακό δόγμα θα έχει ως βασικό σκοπό όπως είπε: «να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φωτιά στον πρώτο χρόνο, αμέσως αφότου αυτή ξεσπάσει».