Η χώρα μας όχι μόνο επιθυμεί διακαώς ν’ αποκτήσει τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί πλέον να εισέλθει και στη συμπαραγωγή τους.
Στο παρασκήνιο φέρεται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ούτως ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στα κράτη συμπαραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2020 που αποπέμφθηκε, η Τουρκία ανήκε στις συνολικά 11 χώρες που συνέδραμαν την κατασκευάστρια εταιρεία του μαχητικού, Lockheed Martin. Ειδικότερα, η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TAI) κατασκεύαζε 900 διαφορετικά ανταλλακτικά, κυρίως για το πίσω μέρος του πιλοτηρίου (κόκπιτ), τα οποία στέλνονταν είτε στο κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής του Τέξας στις ΗΠΑ είτε σε αυτό της κοντινής Ιταλίας. Πολλά από αυτά τα εξαρτήματα είναι πιθανόν τώρα να ξεκινήσουν να φτιάχνονται από εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες, με την κυβέρνηση να δηλώνει στους Αμερικανούς πως μπορεί να συνδράμει σε αυτό, παρέχοντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι, για παράδειγμα, ο ελκυστικός δανεισμός.
Η Ουάσιγκτον, ούτως ή άλλως, θέλει να μπουν κι άλλες σύμμαχες χώρες στη συμπαραγωγή του F-35, καθώς ένα από τα διδάγματα που έχει δώσει τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πως απαιτείται συνεργασία και διαμοιρασμός της παραγωγής, προκειμένου να έχεις έναν ευκαταφρόνητο αριθμό εναλλακτικών προμηθευτών, ώστε να μη σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο η εφοδιαστική αλυσίδα.
Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αποκτήσει 20 αεροσκάφη F-35, με κόστος που φθάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα έχει και το δικαίωμα προαίρεσης για άλλα τόσα μαχητικά.
Μάλιστα, θα λάβουμε την ενισχυμένη έκδοση, τα αποκαλούμενα F-35 Block 4. Σε σχέση με το απλό F-35, το Block 4 διαθέτει 75 κύριες αναβαθμίσεις, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες για επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την υπόλοιπη επικράτεια από τους ιθύνοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το μοντέλο Block 4 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- αναβαθμίσεις στους αισθητήρες, όπως είναι π.χ. το ραντάρ, στους αισθητήρες ηλεκτροοπτικής εικόνας και στο σύστημα εντοπισμού και αναγνώρισης στόχων,
- ενσωμάτωση νέων όπλων 5ης γενιάς τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από μεγαλύτερη απόσταση και με καλύτερη ακρίβεια, καθώς επίσης και συστημάτων εκτόξευσης που προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών,
- βελτιωμένη αυτοπροστασία με αναβαθμίσεις στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, προσφέροντας βελτιωμένη αυτοπροστασία τόσο στον πιλότο όσο και στο ίδιο το αεροσκάφος.