Με την παρουσίαση της σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ που έγινε χθες από τον πρωθυπουργό ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος με τους 42 υποψήφιους της γαλάζιας παράταξης να μπαίνουν δυναμικά στο κυνήγι του σταυρού επιχειρώντας να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους και να εξηγήσουν γιατί πρέπει να εμπιστευτούν τη ΝΔ αλλά και τους ίδιους προσωπικά για να διεκδικήσουν στην Ευρώπη για τα εθνικά μας δίκαια.
Η επιλογή του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας και παράνομα φυλακισμένου στην Αλβανία Φρέντι Μπελέρη έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς είναι μια υποψηφιότητα με αμιγώς πατριωτικά χαρακτηριστικά και πολλαπλές στοχεύσεις που τονώνει το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών και αποτελούσε αίτημα της βάσης. Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά του, όταν καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρισταμένων, οι οποίοι μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν δυνατά και ρυθμικά: «Φρέντι, φρέντι», ενώ αντιστοίχως πανηγύριζαν και οι ομογενείς στη Χειμάρρα, οι οποίοι παρακολουθούσαν διαδικτυακά την εκδήλωση. Εκεί βρισκόταν ο γιoς του Πέτρος αλλά και ο αδελφός του Λεονάρδος Μπελέρης, οι οποίοι ήταν φανερά συγκινημένοι.
Είχαν προηγηθεί διαδοχικές επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου για να «κλειδώσει» τελικά η υποψηφιότητα του πατέρα του, καθώς είχαν διατυπωθεί ορισμένες ενστάσεις για το εάν αυτή η επιλογή θα μετέτρεπε το ζήτημα από ευρωαλβανικό σε διμερές, οι οποίες τελικά ξεπεράστηκαν. Στο μήνυμά του ο Φρέντι Μπελέρης εξήγησε ότι η μάχη που δίνει δεν είναι προσωπική αλλά για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, τονίζοντας ότι οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Και πρόσθεσε: «Είναι μάχη για τις αξίες που πρεσβεύει η Δύση και η Ευρώπη και οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όσους θέλουν να ενταχθούν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».
Τι σηματοδοτεί το ευρωψηφοδέλτιο
Η ανθρωπογεωγραφία του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου συνθέτει την εμπειρία αλλά και την ανανέωση, με 42 υποψήφιους από όλη την Ελλάδα, ισχυρή εκπροσώπηση της ομογένειας αλλά και κάθε κοινωνικής τάξης. Γαλάζια κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για ένα ψηφοδέλτιο βαθιά εθνικό αλλά και γνήσια ευρωπαϊκό που στέλνει το μήνυμα: «σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη» και εγγυάται μια ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και τη σταθερότητα και τη συνέχεια στο εσωτερικό.
Εκτός από τα νέα πρόσωπα που πλειοψηφούν στις 42 θέσεις του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε και πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία και έργο στην ευρωβουλή όπως ο επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών και πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ η οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη αλλά και η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Όμως, εμπειρία στα κοινοβουλευτικά έχει και ο χρυσός Ολυμπιονίκης με αναφορά επίσης στην ομογένεια της Βορείου Ηπείρου και αγαπητός σε όλους τους Έλληνες, Πύρρος Δήμας, η επίσης ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η πρώην υπουργός και προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αλλά και έμπειροι δημοσιογράφοι όπως ο Γιώργος Αυτιάς, ο Δημήτρης Τσιόδρας, με χιλιόμετρα δίπλα στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο Νίκος Στέφος.
Αίσθηση προκάλεσε και η υποψηφιότητα της Ελεωνόρας Μελέτη με επιρροή σε νεότερες ηλικίες και πιο γυναικείο κοινό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στη στόχευση των επιλογών του, αλλά και στο διακύβευμα των ευρωεκλογών.
Περιγράφοντας την ανθρωπογεωγραφία του είπε ότι «συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές, εκπροσωπώντας διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, εκπροσωπώντας όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, αλλά και κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. Άνθρωποι, όμως, οι οποίοι μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, η οποία συνενώνει διαφορετικά ρεύματα σε αυτή τη μεγάλη κοίτη του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού».
Αναφορικά με το διακύβευμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μια κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση».
Και έθεσε το θέμα της πολιτικής σταθερότητας τονίζοντας ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εσείς μας δώσατε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023».