Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε σήμερα ότι δεν θα έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη. Μιλώντας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών είπε πως δεν οδηγεί πουθενά σήμερα η τυχόν παραίτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, από τη βουλευτική του ασυλία, κατηγορώντας παράλληλα τον Χρήστο Σπίρτζη για «θεατρινισμό» και «εξαπάτηση» της κοινής γνώμης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης συμπλήρωσε πως: «Υπάρχει η απαίτηση των συγγενών και της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει «φως» στην υπόθεση».
Επιπλέον, τόνισε ότι «εμφανίζονται πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τον αληθινό πόνο των συγγενών, για δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές θυμάτων ότι απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος με πολύτιμα στοιχεία, πριν το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο είπε ότι γίνεται δικαστική έρευνα και για αυτό το σημείο.
Πάντως, επεσήμανε ότι ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία, ενώ παράλληλα προκάλεσε οποιανδήποτε να του πει αν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στον τρόπο που διενεργείται η ανακριτική διαδικασία στην Λάρισα.
«Ο ανακριτής αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα του, ώστε να μην μείνει κανένα στοιχείο που να μην απαντήσει η έρευνα του. Υπήρχαν τρία σημεία που έπρεπε να διερευνηθούν για να μην μείνουν αναπάντητα: αν μετέφερε εύφλεκτο φορτίο το τρένο, αν υπάρχουν βίντεο που ίσως αποκάλυπταν κάποια πράγματα και η διάσταση ανάμεσα στις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση σχετικά με την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Μεταφορών, λέγοντας ότι «είναι θέατρο και ξέρω γιατί γίνεται, αλλά. Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε δεύτερο επίπεδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε η διάταξη εκείνη του 1986 που έλεγε για διαφορετικό χρονικό διάστημα για παραγραφή αδικημάτων των υπουργών. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα με την ανοησία της συγκάλυψης. Δεν χρειάζεται καμία κανονιστική διάταξη περαιτέρω. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη παραγραφή του αδικήματος, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε, οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, παραγράφονται 20 χρόνια μετά».
Επιπλέον συμπλήρωσε ότι «ανά να πάσα στιγμή, στο όριο της 20ετίας, προκύψουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινική δίωξη των υπουργών, η Βουλή υπό οποιαδήποτε πλειοψηφία της, μπορεί να αποφασίσει την δίωξη. Τα πολιτικά πρόσωπα θα πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές».
«Ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται προβλέπει ότι θα πρέπει για να γίνει προσφυγή σε αυτήν να υπάρχει πρότερα άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση», είπε κλείνοντας ο Γ. Φλωρίδης.