Ύστερα από ένα νομοθετικό μπαράζ –ομόφυλα ζευγάρια, μη κρατικά πανεπιστήμια, νέοι ποινικοί κώδικες– η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της σε θέματα καθημερινότητας με επίκεντρο την ακρίβεια, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να στέλνει μηνύματα στη γαλάζια βάση ενόψει των ευρωεκλογών.
80+2 ημέρες απομένουν για την ευρωκάλπη και στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συσκέψεις για την κατάρτιση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός της εβδομάδας να αποδεσμευτούν τα 15 πρώτα ονόματα των υποψηφίων εκτός των νυν ευρωβουλευτών – Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μαρία Σπυράκη, που θα διεκδικήσουν ξανά την επανεκλογή τους.
Εστιάζοντας στον επόμενο εκλογικό κύκλο στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ιεράρχησε τρία βασικά ζητήματα: α) ανάγκη για στρατηγική αυτονομία π.χ. στην άμυνα β) ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, δηλαδή πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Νότο και γ) αγροτική κρίση, επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, δηλαδή η πράσινη μετάβαση να γίνει με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών.
Αμυντική θωράκιση
Σε ειδική εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων θα μιλήσει σήμερα στις 11.00 ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα από την αεροπορική βάση Κοτρωνίου στον Μαραθώνα για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Πρόκειται για τα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk, τα πιο ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, τα οποία δίνουν στην Ελλάδα συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα υψηλής ποιότητας και επηρεάζουν σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων.
Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο, καθώς η μετατόπιση προς το κέντρο προκαλεί διαρροές προς τα δεξιά, κάτι που επιχειρεί να ανακόψει ξεκαθαρίζοντας ότι σε εθνικά ζητήματα είναι κάθετη, με την προστασία των συνόρων μας να είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ακρίβεια και υγεία στην κορυφή της ατζέντας
Η μάχη κατά της ακρίβειας θα συνεχιστεί, καθώς «δεν θα γίνεται ανεκτή η κερδοσκοπία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
Όπως είπε, οι παρεμβάσεις δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει η προσπάθεια. Μάλιστα, υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας πάνω σε ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών».
Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει επίσης να καταδείξει ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα βάλει με όσους επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές έχοντας μάλιστα ως ορμητήριο τους χώρους των πανεπιστημίων.
«Θα το πάμε μέχρι τέλους» διαμηνύουν όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου με αφορμή επιχειρήσεις και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο ΕΚΠΑ, στην Πανεπιστημιούπολη και μάλιστα υπογραμμίζουν ότι θα είναι μία καθημερινότητα ανάλογες επιχειρήσεις όταν τελείται παράνομη πράξη.
Βάζουν επίσης στο παιχνίδι και τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τις πρυτανικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της αλλάζοντας τον νόμο και τώρα αυτός πρέπει να μην μείνει στα χαρτιά, καθώς υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί.
«Θα το πω όπως το αισθάνομαι», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψη και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή κίνηση, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή η οποία επιδεικνύεται μερικές φορές στην πατρίδα μας για τέτοιου είδους φαινόμενα».