«Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, παγκόσμιας εμβέλειας και εθνικού συμβολισμού, αποτυπώνει απολύτως τη συλλογική ευρωπαϊκή μας συνείδηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ξεναγήθηκε σε όλα τα μνημεία της περιοχής, μεταξύ αυτών στους Βασιλικούς Τάφους, το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο και το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ που πριν λίγο καιρό εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα για το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ επισήμανε πως «είναι ένα μνημείο που αναστηλώθηκε, αποκαταστάθηκε και αποτυπώνεται σήμερα μπροστά μας χάρις στη διαχρονική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Όπως ανέφερε, από το 2008 και μετά το ποσό της κοινοτικής στήριξης για την αναστήλωση του ανακτόρου αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αν συνυπολογίσουμε την αρχική στήριξη από το 1981 στην ευρύτερη περιοχή (το Πολυκεντρικό Μουσείο κ.α.) το συνολικό ποσό φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Σχοινάς δήλωσε εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από την ξενάγηση του στο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και επεσήμανε:«Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψει κανείς την εντύπωση που δίνει αυτό το μνημείο. Είναι ένα μνημείο που έχει αναστηλωθεί, αναδειχθεί με τη διαχρονική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στήριξη. Είναι ένα μνημείο που παραπέμπει στην αρχή της ιστορίας, έτσι όπως ο ελληνισμός την προέβαλε σε όλο τον κόσμο. Εδώ ξεκίνησαν όλα. Ο Φίλιππος ένωσε τον ελληνικό χώρο και μετά ο Αλέξανδρος έφερε τις αρχές του ελληνισμού στα βάθη της Ασίας.
Και να βρίσκεσαι στην αρχή αυτής της ιστορικής πορείας, σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, πραγματικά γεννάει πολύ ιδιαίτερες σκέψεις. Η Μακεδονία, γενέθλιος τόπος μιας ενωμένης υπό τον Φίλιππο ελληνικής πολιτείας αλλά και της οικουμενικότητας των αξιών της, του ελληνισμού, που διαδόθηκαν μέσα από τον Αλέξανδρο και προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο».
Τόνισε, ακόμα, πως το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και το Πολυκεντρικό Μουσείο, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο, συνθέτουν έναν μοναδικό προορισμό με σημαντικές τουριστικές και αναπτυξιακές δυνατότητες για την Ημαθία και την Κεντρική Μακεδονία. Μίλησε για «ένα τουριστικό προϊόν που συνδυάζει την περιήγηση και τη φυσιολατρία με τον πολιτισμό και την ιστορία. Και ο εκσυγχρονισμός του χώρου συνολικά είναι ικανός να δώσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, άμεσα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα, έσοδα για τον Δήμο και τα νοικοκυριά. Που αναβαθμίζει τον τόπο συνολικά».
«Από τις Αιγές, αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας και εθνικού συμβολισμού, που ανέδειξε η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, τώρα που προσεγγίζουμε τις ευρωεκλογές καλώ όλους αυτούς -τους λαϊκιστές ευρωφοβικούς- που συστηματικά επιτίθενται στην Ευρώπη επειδή, τάχα, ισοπεδώνει τις εθνικές μας καταβολές: Να επισκεφτούν τις Αιγές, για να διαπιστώσουν πως αντιθέτως η Ευρώπη είναι αυτή που ξαναζωντανεύει την Αρχαία Μακεδονία και μας συνδέει με το παρελθόν μας. Η Ευρώπη αναδεικνύει τις ρίζες μας, δεν τις αποδυναμώνει».