Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται για την κυβέρνηση το τρίπτυχο -ακρίβεια, υγεία και ασφάλεια- με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καλεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να εστιάσουν στην εφαρμογή των παρεμβάσεων που προωθούνται, σημειώνοντας ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, προκειμένου να αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνονται με άξονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
«Συζητούμε στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλά το ξέρουμε πολύ καλά ότι, αφού ψηφίσουμε ό,τι είναι να ψηφίσουμε, ακολουθεί πολλή δουλειά εφαρμογής αυτών που έχουμε αποφασίσει», επεσήμανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια αφηρημένη, θεωρητική έννοια, αλλά απαιτούνται συνεχείς δράσεις για να λειτουργούν αποτελεσματικά».
Στόχος αλλαγές που να μην μπορούν να «ξεριζωθούν»
«Η ευθύνη μου είναι να καταστήσω τις αλλαγές μη αναστρέψιμες. Και στις νοοτροπίες. Τις αντιλήψεις», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» και συμπλήρωσε: «Το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με το κράτος, μεταξύ δικαιωμάτων, διεκδικήσεων και ευθύνης. Που σε μεγάλο βαθμό είναι γενεσιουργός αιτία και του λαϊκισμού και των προβλημάτων που αυτός προκάλεσε». Μάλιστα αναφερόμενος στους στόχους της κυβέρνησης ξεκαθάρισε: «H παράμετρος των ευρωεκλογών ουδέποτε προσδιόρισε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό», εκτιμώντας ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες κάποιοι πίστευαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν.
Κρίσιμο τεστ τα μέτρα κατά της ακρίβειας
Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών των προϊόντων στο ράφι με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διπλή και περιλαμβάνει τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Προανήγγειλε μάλιστα ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο εντός Μαρτίου θα αποφασιστεί και η οριστική αύξηση για τον κατώτατο μισθό για το έτος 2024, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.
Εντωμεταξύ, ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή των τεσσάρων νέων δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό crash test το οποίο περιλαμβάνει μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης με τη νέα αυτή παρέμβαση οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα που φτάνουν έως και 18,1%. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες).