«Όσο αφορά τη ΝΔ και τα άλλα πολιτικά κόμματα, που δυστυχώς με μεγάλη ευκολία υιοθετούν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσα αποδίδονται στον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι εν λόγω διαρροές του Wikileaks, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή της κατάστασης, την οποία η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε ως κυβέρνηση, με την καταστροφική της πολιτική και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, στην οποία γίνεται λόγος για «τεράστια ερωτήματα» που «προκαλούν» οι χτεσινές διαρροές του Wikileaks και με την οποία καλείται ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης να «δώσει εξηγήσεις».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με δεδομένο ότι το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων αυτών αποτελεί, στην πραγματικότητα, καταγραφή της προσωπικής αντίληψης και εκτίμησης του συντάκτη του, είναι δυνατόν να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για σοβαρά θέματα και σαφώς να υπάρχει θέμα αξιοπιστίας τους», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σχολιάζει κάθε ένα από τα τηλεγραφήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Στην ανακοίνωση της ΝΔ, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «τα όσα είπε (σ.σ. ο κ. Χρυσοχοΐδης με τον Αμερικανό πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ), – τα οποία ευθέως επιβεβαιώνει με σημερινές του δηλώσεις, εκθέτουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά» και «κυρίως, όμως, τη χώρα και τα συμφέροντά της».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση ετίθεντο ερωτήματα για το «ποιά σκοπιμότητα υπηρετούσε, χαρακτηρίζοντας σε ξένο πρέσβη την ΕΥΠ ως “ένα τίποτα” και ως “επικίνδυνη”», για το εάν «προτίθεται η κυβέρνηση να διαλύσει την ΕΥΠ και να την επανασυστήσει» και για το εάν «γνώριζε ο πρωθυπουργός τις συνεργασίες αυτές του υπουργού του».

«Είναι υποχρέωση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ακόμη και εάν έσπευσε να αλλάξει πόστο, να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα μετέφερε και όσα υποσχόταν στους συνομιλητές του», κατέληγε η ανακοίνωση της ΝΔ.