Δυο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, η επιστολική ψήφος και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, παίρνουν την θεσμική οδό αυτή την εβδομάδα με την κυβέρνηση παράλληλα να παρακολουθεί τον καλπασμό της ακρίβειας και να είναι έτοιμη να παρέμβει με νέα δέσμη μέτρων έτσι ώστε να αναχαιτιστεί.
Σήμερα, εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η επιστολική ψήφος, μια ιστορική μεταρρύθμιση κατά τον πρωθυπουργό καθώς όπως σημείωσε προάγει τη συμμετοχή όλων των πολιτών στις εκλογές και λειτουργεί ως αντίδοτο στην αποχή.
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί την συνέχεια του (ν.4648/2019), με τον οποίο κατοχυρώθηκε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έστω και με περιορισμούς να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό ( πχ πρεσβείες, προξενεία κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου- θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.
Την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην επιστολική ψήφο θα επισημάνει με την παρουσία του πιθανότατα την Τρίτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός δίνοντας έμφαση έτσι και σε αυτή τη μεταρρύθμιση.
Το πρωί της ίδιας ημέρας στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο θέμα της ισότητας στον γάμο καθώς εκεί θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το οποίο στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης και στην συνέχεια θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο το οποίο έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης αλλά και εσωκομματικών τριβών το τελευταίο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 100 βουλευτές της ΝΔ, ενώ θα το υπερψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας.
Παράθυρο για νέα μέτρα
Η ακρίβεια καλπάζει και αποτελεί εδώ και πολλούς μήνες το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις η άνοδος των τιμών συνεχίζεται – πολλές φορές χωρίς αιτία – και όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ο πρωθυπουργός χθες στην εβδομαδιαία του ανάρτηση στα social media άφησε παράθυρο για νέες παρεμβάσεις ενώ κατατέθηκε ήδη στη Βουλή η τροπολογία με τα νέα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων με βαριά πρόστιμα μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ και δημοσιοποίηση των εταιρειών που υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρξει μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα.
«Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που είναι κατά ένα μέρος εισαγόμενο αλλά οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τα πάντα καθώς έχουμε ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο χρήζει δυναμικής αντιμετώπισης και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που στηρίζεται σε 3 άξονες: αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που θα μείνει και όταν η πληθωριστική κρίση αποχωρήσει, αυξημένους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ κατά της αισχροκέρδειας και στοχευμένες παρεμβάσεις πχ πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα».