Εάν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα επέλεγαν σε ποσοστό 41% τη Νέα Δημοκρατία, σε ποσοστό 17% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατά 9% τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά 3% την Ελληνική Λύση και από 2% την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νίκη, το ΚΚΕ και την Νέα Αριστερά, ενώ ένα 10% δεν έχει αποφασίσει και το 7% θα απείχε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της Prorata υπό τον τίτλο «Το αίνιγμα του Κέντρου» που παρουσίασε ο υπεύθυνος στρατηγικής και επικοινωνίας της εταιρείας Τάσος Βασιλείου κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.
Τί σημαίνει «πολιτικό κέντρο»
Η κατασκευή της αναλυτικής κατηγορίας «πολιτικό κέντρο» προσδιορίστηκε από τέσσερις παράγοντες που η ερευνητική ομάδα της Prorata υποθέτει ότι οριοθετούν σε μεγάλο (αλλά όχι αποκλειστικό) βαθμό τη συγκεκριμένη περιοχή εκλογέων. Προτείνεται να γίνει αντιληπτή περισσότερο ως σημείο συνάντησης μετριοπαθών στοιχείων αριστερής και δεξιάς ιδεολογικοπολιτικής αφετηρίας, παρά ως σύνολο εκλογέων μιας τρίτης διακριτής ιδεολογικής και πολιτικής ενότητας. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα έρευνα ως «πολιτικό κέντρο» ορίστηκαν συμμετέχοντες/ουσες που:
- Αυτοτοποθετούνται στο κέντρο του πολιτικού συνεχούς «Αριστερά-Δεξιά».
- Θεωρούν σημαντική παράμετρο να επιδιώκονται συναινέσεις στην πολιτική.
- Αποστρέφονται τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
- Διατηρούν την άποψη ότι για να γίνουν καλύτερες οι κοινωνίες δεν απαιτούνται επαναστάσεις αλλά μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας μεταρρυθμίσεις.
Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν με τον γάμο ομοφυλοφίλων
Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των πολιτών συμφωνεί με το δικαίωμα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο διαφωνεί σε ποσοστό 58% με το να υιοθετούν παιδιά. Μάλιστα εάν το εξετάσουμε από άποψη πολιτικής ταυτότητας το 59% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έναντι του 38% που διαφωνεί ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνεί με τη σύναψη γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 10% των Σπαρτιατών, το 22% της Ελληνικής Λύσης, το 12% της Νίκης, το 65% της Πλεύσης Ελευθερίας και το 81% της Νέας Αριστεράς.
Σε ποιον πολιτικό χώρο τοποθετούνται τα κόμματα
Βάσει της έρευνας, ο γενικός πληθυσμός κατατάσσει τη Νέα Δημοκρατία στην κεντροδεξιά (σε ποσοστό 40%) και στη δεξιά (σε ποσοστό 32%). Οι ίδιοι πάντως οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν κατά 77% ότι η Ν.Δ. ανήκει στην κεντροδεξιά.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο γενικός πληθυσμός τον κατατάσσει στην κεντροαριστερά (σε ποσοστό 34% των ερωτώμενων) και στην αριστερά (επίσης σε ποσοστό 34%). Ωστόσο οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του κόμματος κατατάσσουν τον εαυτό τους ως κεντροαριστερό σε ποσοστό 62%.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το 44% του γενικού πληθυσμού το κατατάσσει στην κεντροαριστερά και το 34% στο κέντρο, ενώ οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του κόμματος θεωρούν σε ποσοστό 61% ότι ανήκουν στην κεντροαριστερά.
Για τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησαν η πρόεδρος του ΕΚΚΕ και καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βασιλική Γεωργιάδου, ο αν. καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίας και ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Ελευθερίου. Παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.
Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα, εδώ