Τις προθέσεις του για το πώς θα κινηθεί στο θέμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να αποκαλύψει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τοποθετηθεί ή στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ή στη συνέντευξη, που θα παραχωρήσει στη δημόσια τηλεόραση.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματος και αυτό θα γίνει μόνο με επιχειρήματα, που θα δείχνουν γιατί είναι απαραίτητο ένα τέτοιο νομοθέτημα.
Θεωρούν ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, για να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την κοινωνία, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί εκτενής ανάλυση και, κυρίως, η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος.
Όπως εξηγούν, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας, όπου διατυπώνονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες, που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παρουσιάζονται ως τέτοιες, αλλά δεν γίνεται, αν πάθει κάτι ο νόμιμος γονέας, το παιδί να μένει χωρίς γονεϊκή προστασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εστιάσει στο να πείσει την κοινωνία ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτό το νομοθέτημα, θα απευθυνθεί στους βουλευτές, ζητώντας με επιχειρήματα να το στηρίξουν με την ψήφο τους, ενώ σημαντικός είναι και ο παράγοντας εκκλησία, που τελευταία παίρνει θέση με πιο ηχηρό τρόπο.
Ωστόσο, ειδικά για την εκκλησία, κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για το εν λόγω ζήτημα.
Αυτό που δε θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να θεωρηθεί ότι σύρονται πίσω από τις κινήσεις εντυπωσιασμού της αντιπολίτευσης.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, και άλλοι, που νομίζουν ότι έχουν το προνόμιο του προοδευτισμού, είχαν την ευκαιρία να το πράξουν και δεν το έκαναν.
Θυμίζουν, επίσης, τη φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός, ο οποίος να μην είναι συμπεριληπτικός».
Όσον αφορά στο πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται και σίγουρα εντός του 2024.
Το αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές είναι επιλογή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνηθίζει να αιφνιδιάζει.
Πάντως, ισχύει αυτό που είπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά μιλάμε για το χρονοδιάγραμμα».
Οι κυρίαρχες εισηγήσεις, πάντως, είναι δύο. Η πρώτη είναι να παρουσιαστεί σύντομα το νομοσχέδιο, ακόμα και εντός του Ιανουαρίου, και να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο. Όσοι είναι υπέρ αυτής της λύσης θεωρούν ότι έως τις ευρωεκλογές το θέμα θα έχει περάσει και θα έχει κοπάσει ο θόρυβος από τους διαφωνούντες. Η δεύτερη είναι αυτό που αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα. Δηλαδή να γίνει εκτενής διάλογος και «μασάζ» στους βουλευτές της ΝΔ, πριν περάσει από υπουργικό συμβούλιο δημόσια διαβούλευση και οδεύσει στη Βουλή προς ψήφιση.