Με διαδικασίες fast track τρία υπουργεία άλλαξαν χέρια, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα της προώθησης του κυβερνητικού έργου στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης, εστιάζοντας στους κρίσιμους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της εργασίας. Τα στοιχήματα για τη νέα χρονιά είναι πολλά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβάζει ψηλά τον πήχη διαμηνύοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι όλοι αξιολογούνται καθημερινά. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Δόμνα Μιχαηλίδου αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα, θέτοντας τους στόχους ο καθένας στο δικό του χαρτοφυλάκιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, εάν αναμένεται και πιο ευρύς ανασχηματισμός το προσεχές διάστημα, απάντησε: «Μόνο αν πάω στο βουνό…».
«Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας, πρέπει να τρέξουμε»
Τρομοκρατία, οπαδική βία, οργανωμένο έγκλημα και βία ανηλίκων είναι τα κρίσιμα ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου για πέμπτη φορά και η εμπειρία του στον τομέα της ασφάλειας είναι αδιαμφισβήτητη. «Τραβάμε μια γραμμή με το παρελθόν, όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Η εποχή άλλαξε και πρέπει να πω ότι είμαστε πίσω. Είχαμε νεκρούς, πολίτες και αστυνομικούς. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε» ήταν τα πρώτα λόγια μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, όταν είχε και πάλι την ευθύνη του υπουργείου και οι απαιτήσεις, ιδιαιτέρως υψηλές. Επισημαίνεται ότι το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί και στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η Άμεση Δράση, τα Τμήματα Ασφαλείας και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ, όπου απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
Στην Αριστοτέλους επέστρεψε μετά από 10 χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνοντας το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Υγείας σε μια περίοδο που βρίσκονται σε έξαρση τα κρούσματα του κορονοϊού και της γρίπης. Ο ίδιος επισήμανε με το «καλημέρα»: «Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία, αλλά η πανδημία είναι παρούσα». Ο έμπειρος, πλέον, υπουργός αναμένεται να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις, που δρομολογούνται στο χώρο της Υγείας, καθώς, όπως τόνισε: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο». «Βασικό μέλημά μας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «να παρέχουμε όσο το δυνατόν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας, που τις έχουν απόλυτη ανάγκη», ενώ στον άμεσο προγραμματισμό του βρίσκονται οι προσλήψεις στο ΕΣΥ, ο ορισμός νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία, η βελτίωση των υποδομών και η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο σημαντικά έργα για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Μάλιστα, παραδόθηκε φάκελος στον νέο υπουργό, ο οποίος περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο σχέδιο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη το εθνικό σύστημα υγείας τη νέα εποχή.
Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και δεσμεύτηκε ότι στόχο έχει να στηρίξει την εργασία και τους εργαζομένους, κάνοντας πιο φιλική, πιο εύκολη, πιο δημιουργική την καθημερινότητα όλων των πολιτών με καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους νέους και με αξιοπρέπεια για τους μεγαλύτερους.
«Παγώνει» προσώρας η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια
Εν μέσω αντιδράσεων για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει επιλέξει να φέρει αργότερα το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς, συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα». Η αποστροφή αυτή του λόγου του ερμηνεύτηκε ως χρονική μετάθεση και αυτό γιατί το κυβερνητικό επιτελείο χρειάζεται χρόνο, για να επεξεργαστεί όλες τις παραμέτρους του θέματος.