Την κυβερνητική αναγνώριση ότι η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τρεις ημέρες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να κινείται στον άξονα της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απορρόφησης των κραδασμών που προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εκταμιεύονται για το Δεκέμβριο 700 εκατ. ευρώ ως επιπλέον στήριξη για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες και ως “ανάσα” για τις ημέρες των γιορτών.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο και το οποίο επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται η χώρα και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, επιτρέπει νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας και για το λόγο αυτό «βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα σε όσες εταιρίες λειτουργούν εκτός κανόνων ανταγωνισμού.
Ο πρωθυπουργός όμως περιέγραψε και το μέλλον το οποίο από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι το ατενίζει με αισιοδοξία. Αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πιθανότατα να έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της αύξησης των επιτοκίων. Όπως εκτίμησε αν και η ΕΚΤ ακολουθήσει τον δρόμο της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών για κλιμακωτή μείωση των επιτοκίων για τον επόμενο χρόνο τότε αυτό θα σηματοδοτήσει ότι έχουμε δει τα χειρότερα στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Ο πρώτος προϋπολογισμός σε περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας
Η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024 στη Βουλή θα σημάνει και μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός σε περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί τον επόμενο χρόνο και θα επισημάνει ότι όταν η οικονομία προχωρά και υπάρχουν πολιτικές αναδιανομής όπως αυτές που ήδη εφαρμόζονται οι ευάλωτοι κερδίζουν.
Θα τονίσει ακόμα ότι θα επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα που είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτύπωμα.
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με στοιχεία όπως ότι η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο, ότι είμαστε τρίτοι στην ΕΕ ως προς την αύξηση των επενδύσεων, ότι έχουμε ρεκόρ 20ετίας μετά την αύξηση του 2021 και την πολύ μεγαλύτερη που ακολούθησε το 2022. Θα τονίσει ακόμα ότι οι εξαγωγές έφθασαν στο 49% του ΑΕΠ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών.
Όσο για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στην στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.