Δεν είναι προφανώς η πρώτη φορά που μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ξεπηδά μέσα από μια άλλη όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα με τη «Νέα Αριστερά», η οποία απαρτίζεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Τα τελευταία χρόνια το έχουμε δει να συμβαίνει κι άλλες φορές όχι μόνο στον χώρο της Αριστεράς αλλά και σε αυτόν της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Οι αποσχίσεις δεν έχουν πολιτικό χρώμα.
Η κοινοβουλευτική ανασύσταση του ΚΚΕ το 1991
Στις εθνικές εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη εξέλεξε 19 βουλευτές. Ωστόσο τον Ιούλιο του 1991 οι 7 βουλευτές του ΚΚΕ που είχαν ενταχθεί στον συνασπισμένο αυτό πολιτικό φορέα, αποφάσισαν να αποχωρήσουν, συγκροτώντας δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα (επί της ουσίας ανασυστάθηκε στη Βουλή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος), με πρόεδρο τον Μήτσο Κωστόπουλο. Σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Παναγιώτης Κοσιώνης, ο Αντώνης Σκυλλάκος, ο Γεράσιμος Αραβανής, ο Στρατής Κόρακας και ο Θανάσης Παφίλης.
«Ανεξάρτητοι Έλληνες»: Κοινοβουλευτική Ομάδα εννέα ημερών
Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Πάνος Καμμένος και άλλοι 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αρνούνται να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και να υπερψηφίσουν το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας (Μνημόνιο 2) με αποτέλεσμα να διαγραφούν. Δύο μήνες αργότερα στο νεοσύστατο κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπό τον κ. Καμμένο εντάσσονται οι βουλευτές Σπήρος Γαληνός, Χρήστος Ζώης, Μίκα Ιατρίδη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Σταμάτης, ενώ λίγο αργότερα εντάσσεται και ο Μιχάλης Γιαννάκης με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς πλέον είχε δημιουργηθεί η απαιτούμενη δεκάδα βουλευτών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα λειτούργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο για μόλις εννέα ημέρες, αφού στις 11 Απριλίου 2012 προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές για τις 6 Μαΐου του ιδίου έτους. Σε αυτές οι ΑΝΕΛ θα ξαναμπούν στη Βουλή με πλήρη λαϊκή νομιμοποίηση, αφού έλαβε 670.596 ψήφους, εκλέγοντας αυτή τη φορά 33 βουλευτές.
Η ξεχασμένη Κ.Ο. των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών»
Για όσους τυχόν δεν το θυμούνται, στις 21 Νοεμβρίου 2013 είχε συγκροτηθεί μια ακόμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτή των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών». Ήταν ένα κράμα ιδεολογικών απόψεων καθώς απαρτιζόταν από 11 ανεξάρτητους βουλευτές που νωρίτερα είχαν διαγραφεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ. Αυτό που τους ένωνε ήταν η διαφωνία προς τα μνημόνια και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή Ομάδα στη Βουλή ώστε να απολαμβάνουν των σχετικών προνομίων (περισσότερο χρόνο ομιλίας στις συνεδριάσεις, γραφεία στο μέγαρο του Κοινοβουλίου, μετακλητούς υπαλλήλους, κ.λπ.)
Αρχικά αποτελούνταν από τους: Θεόδωρο Παραστατίδη (που ήταν και ο επικεφαλής, έχοντας εκλεγεί αρχικά με το ΠΑΣΟΚ) Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη, Μίμη Ανδρουλάκη, Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά, Νίκο Νικολόπουλο, Γιώργο Κασαπίδη, Ιωάννη Κουράκο, Μάρκο Μπόλαρη και Νίκο Σταυρογιάννη. Στην συνέχεια, προσχώρησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι Γιώργος Νταβρής, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βασίλης Καπερνάρος, Ραχηλ Μακρή και Παναγιώτης Μελάς. Μάρτιο του 2014 αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Νίκος Σταυρογιάννης. Ωστόσο, τον Αύγουστο του ίδιου έτους παραιτείται για να αναλάβει δήμαρχος Λαμιέων. Η έδρα του επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία και τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Μπριάνης, ενώ πρόεδρος της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ορίστηκε ο Πάρις Μουτσινάς. Τον ίδιο μήνα, ο Ανδρέας Λοβέρδος γύρισε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ τον Οκτώβριο ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 καθώς δεν υπήρξε ενιαία γραμμή στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάλυσή της απαριθμούσε 16 βουλευτές.
2015: Οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ που τους πρόλαβαν οι εκλογές
Αύγουστο του 2015, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποχωρούν μαζικά 25 βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς, οι: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Ήσυχος, Ραχήλ Μακρή, Κώστας Λαπαβίτσας, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αθανάσιος Σκούμας, Ιωάννης Σταθάς, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Αγλαΐα Κυρίτση, Ελένη Ψαρέα, Θωμάς Κώτσιας, Βασίλης Κυριακάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γιάννης Ζερδελής, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου, Κώστας Δελημήτρος, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Ζήσης Ζάννας.
Δεν πρόλαβαν όμως να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί προκηρύχθηκαν αμέσως εκλογές που διενεργήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, όπου σχημάτισε και πάλι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.