Στην εορτή για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα παραβρέθηκε, στα Χανιά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη.

Με τη βοήθεια του καλού καιρού λαμπρή ήταν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η εορτή για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στα Χανιά, παρευρίσκεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Η λαμπρή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στον ιστό του φρουρίου Φιρκά απο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια απο την 1η Δεκεμβρίου 1913, όταν υψώθηκε η γαλανόλευκη στο φρούριο του Φιρκά επισφραγίζοντας την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και δικαιώνοντας γενεές επι γενεών Κρητικών που αγωνίστηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό. Τιμάμε τις θυσίες τους και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη την ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου που με επιμονή πέτυχε να ενώσει την μεγαλόνησο με τον εθνικό κορμό. Χρόνια πολλά.»

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής από τον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων όπου τελέστη η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολούθησε επίσημη δοξολογία παρουσία της ΠτΔ καθώς και πολιτικών, θεσμικών και στρατιωτικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είχε ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης Χανίων τον περασμένο Ιούνιο σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Μετά τη δοξολογία, σχηματίστηκε πομπή για την μεταφορά της Ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά, όπως έγινε πριν από 110 χρόνια. Στην κορυφή της πομπής βρισκόταν μαθητές από τα σχολεία των Χανίων που με περηφάνια κράταγαν την Ελληνική σημαία. Ακολούθησε η τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας στον ιστό του φρουρίου Φιρκά.

Το δείπνο

Έντονο άρωμα Κρήτης χαρακτήριζε το δείπνο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε καινούργιο εστιατόριο της πόλης των Χανίων προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μοναδικές γεύσεις φτιαγμένες με Κρητικά προϊόντα όπως γραβιέρα, αλατσολιές και θυμαρίσιο μέλι παρουσιάστηκαν στο δείπνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Canale» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Φυσικά από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει και η Σφακιανή Πίτα, το δημοφιλές παραδοσιακό Χανιώτικο έδεσμα, που είναι συνυφασμένο με την Κρητική κουζίνα.

Το μενού που προσφέρθηκε στην ΠτΔ περιελάβανε τα εξής:

Σαλάτες

  • Κρητική σαλάτα με ντοματίνια , αγγούρι , παξιμάδι ριγανάτο και αλατσολιές
  • Χόρτα εποχής με ξηρό ανθότυρο, φιστίκι τριμμένο και dressing ντομάτας

Ορεκτικά

  • Σαγανακι γραβιέρας με βιολογική μαρμελάδα από πιπεριές Φλωρίνης
  • Ψητή πανσέτα με πουρέ κυδώνι
  • Κάστανα στιφάδο με θρούμπι και ξύσμα λεμόνι
  • Παραδοσιακή σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλο

Κυρίως Πιάτα

  • Γιουβέτσι με μοσχαρίσιο κότσι και ξηρό ανθότυρο.
  • Αρνί κονφί με τραχανά.

Επιδόρπια

  • Σφακιανή πίτα με θυμαρίσιο μέλι.
  • Μπουγάτσα με κρέμα βανίλια