Ερωτηθείς από το Bloomberg για τους στόχους της Ελλάδας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Σε ένα μήνα θα έχουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη το οποίο θα τρέξει ταχέως».
Ειδικά όσον αφορά στον ρόλο της Ελλάδας ως εξαγωγέα ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας, να κάνουμε εξαγωγές πράσινης ενέργειας και ήδη καλύπτουμε τις ανάγκες της Βουλγαρίας σε μεγάλο βαθμό, συνεργαζόμαστε και με την Μολδαβία και μέσα από Βόρεια Ελλάδα θέλουμε να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια για πολλές χώρες. Σε ένα μήνα θα έχουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα τρέξει ταχέως. Είναι σημαντικές οι δεσμεύσεις μας και οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα: «Υπάρχει ευρεία ανησυχία για το πού βρισκόμαστε αλλά και το κενό που έχει να κάνει με τις συνεισφορές των κρατών στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα ανέλαβε τις δικές της ευθύνες και μειώσε τις εκπομπές ρύπων της – μιλάμε παρά την οικονομική κρίση για την πιο ταχεία μείωση στην ΕΕ».
Η μεγαλύτερη πρόκληση όπως τόνισε είναι οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ και μπορούμε να βασιστούμε στην επενδυτική βαθμίδα που πλέον είναι πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προωθούμε την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Επίσης, για την κατάσταση στην χώρα μας και το πολιτικό τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και σκοπός είναι να μην επιβαρύνουμε όσους έχουν ήδη επιβαρυνθεί, τους λιγότερο προνομιούχους. Φροντίζουμε να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη για να ελαφρύνουμε τα βάρη των αδυνάμων. Πολλά είναι τα οφέλη από την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα σκοπός μας είναι να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες. Στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή».
Τόνισε ακόμα ότι: «Η Ευρωπαική Ένωση μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την στρατηγική αυτονομία. Εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μόνοι μας, Δεν μπορεί να αποδεχτούμε να βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με Κίνα και ΗΠΑ. Πχ στη ναυτιλία είμαστε ηγέτες και δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την όποια ανάπτυξη της ναυτιλίας».
Και πρόσθεσε: «Σκοπός μας είναι να δώσουμε τα σωστά κίνητρα δεν είναι εύκολο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία. Μιλάμε για στόχους που απαιτούν μεγάλη ένταση κεφαλαίου, σκοπός μας είναι να δώσουμε τα σωστά κίνητρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της προόδου».