Πρωτοφανής είναι η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά και τη νέα χθεσινή, τη δεύτερη σε διάστημα περίπου 12 ημερών, αποχώρηση στελεχών. Αυτή τη φορά της νεώτερης γενιάς, της ομάδας των 6+6 και των συνοδοιπόρων της, που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό που απευχόταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κινητοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, έγινε πραγματικότητα και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (για πόσο θα έχει ακόμα το συγκεκριμένο τίτλο;) φυλλορροεί. Ουσιαστικά, μετά την ηλεκτρονική σύναξη 1.000 στελεχών ανά την επικράτεια σας είχα αναφέρει ότι δε θα περιμένουν το ορόσημο κατά πολλούς, δηλαδή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου και όλα θα εξελιίσσονταν γρήγορα. Και αυτό διότι ήθελαν να παρουσιαστούν ως ομάδα κατά την διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού. Αυτό μου είπαν και από την ομάδα των 6+6.
Ο Κασσελάκης δεν το ήθελε
Η αποχώρηση της Ομπρέλας, όπως μου είπε πρόσωπο με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, ήταν αναπόφευκτη και ουσιαστικά αναμενόμενη για πολλούς, ενώ δεν προβλημάτισε καθόλου την παρούσα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση, όμως, όπως μου εξήγησε, δεν ήθελε ο Στέφανος Κασσελάκης να υπάρξει η χθεσινή εξέλιξη, αλλά, από τη στιγμή που είδε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων, ανέμενε την αποχώρηση και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πολιτικής Γραμματείας από την οποία απουσίασαν μετά τις εξελίξεις 17 (9 της Ομπρέλας και 8 των 6+6) από τα 40 μέλη. Ο ίδιος ο Κασσελάκης είχε στείλει μήνυμα εδώ και μέρες να τελειώσουν γρήγορα ότι είναι να γίνει. Το ήξεραν, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έκανε προσπάθειες πολλά από τα κεντρικά στελέχη αυτής της ομάδας, που δεν τον στήριξαν εσωκομματικά, να γίνουν κομμάτι της νέας ηγετικής ομάδας.
Το νέο σχήμα στη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολλές δυνάμεις πλέον και ήδη με την κίνηση αυτή ανεξαρτητοποιήθηκαν εννέα βουλευτές. Η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Οι εννέα αυτοί θα συγκροτήσουν άμεσα Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμπόρευση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα. Επικεφαλής θα είναι πιθανώς ο Χαρίτσης, αλλά τυπικά όλα θα κλειδώσουν εντός του Σαββατοκύριακου, όπως: το όνομα της Κ.Ο., οι θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που θα είναι: η Αχτσιόγλου, ο Ηλιόπουλος και η Φωτίου, ενώ γραμματέας θα είναι ο Τσακαλώτος. Η πρώτη εμφάνιση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και αυτό έχει σημασία, καθώς οι περισσότεροι ήταν υπουργοί και έτρεξαν το μνημόνιο. Σκοπός των αποχωρησάντων είναι η δημιουργία νέου κόμματος, που θα κατέβει στις ευρωεκλογές με επικεφαλής την Αχτσιόγλου.
Παγωμένος Τσίπρας
Οι τελευταίες εξελίξεις πάγωσαν, όπως πληροφορήθηκα, τον Αλέξη Τσίπρα, που βλέπει το κόμμα του οποίου ηγήθηκε και το οποίο οδήγησε στην εξουσία να καταρρέει. Βέβαια, όπως μου επεσήμανε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ουδεμία κίνηση ουσιαστική έκανε για να το αποτρέψει. «Εάν ήθελε, θα το απέτρεπε», μου επισήμανε πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Τεμπονέρας, ο άλλος πόλος
Μετά από όσα έγιναν και με όσους έμειναν, ο άλλος πόλος εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, όπως μου αναφέρθηκε από πρόσωπο κύρους. Ο γνωστός εργατολόγος θα επιμείνει τις επόμενες μέρες στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το αργότερο μέσα στον Γενάρη, ενώ έχει και ενστάσεις του για το «πολιτικό κέντρο» του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Τεμπονέρας και η ομάδα την οποία εκπροσωπεί (Δίκτυο Αριστερά) είχαν δεσμευτεί, μετά την πρώτη επεισοδιακή ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής, να παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε θα δώσουν λευκή επιταγή. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Έμαθα πως δε φεύγει, αλλά θα κάνει αισθητή τη διαφοροποίησή του.
Η αριθμητική του χάους
Ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει πλέον με Κοινοβουλευτική Ομάδα 36 βουλευτών, μόλις τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ. Από την Κεντρική Επιτροπή έχουν αποχωρήσει μέχρι τώρα 104 από τα 302 μέλη. Από την Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα, έχουν αποχωρήσει 18 από τα 42 μέλη. Στην Ευρωβουλή, από τους 6 ευρωβουλευτές που εξέλεξε πριν από πέντε χρόνια, απομένει τώρα με δύο: την Έλενα Κουντουρά και τον Κώστα Αρβανίτη. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεγράφη, ενώ αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Φέρτε τις έδρες πίσω»
Όπως είναι αναμενόμενο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από όσους αποχώρησαν τις έδρες πίσω, αλλά δεν πρόκειται να επιστραφούν. Και αυτό που θα τονίζεται από την Κουμουνδούρου είναι πως έχουν δεσμευθεί προεκλογικά ότι οι έδρες τους ανήκουν στο κόμμα, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τρίτο κύμα
Σύμφωνα με μια συνομιλία που είχα αργά χθες το βράδυ, θα υπάρξει και τρίτο κύμα αποχωρήσεων από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές όμως δε θα είναι πολλές και, μου είπαν, το πολύ τρεις – με πιθανότερο να φύγουν άλλοι δυο τελικά.
Τα κέρδη της νέας Κ.Ο.
Τι σημαίνει, όμως, νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα στο Κοινοβούλιο; Ρώτησα και έμαθα και σας τα γράφω να τα ξέρετε: Εξεύρεση γραφείων για τον νέο πρόεδρο της νεοσύστατης Κ.Ο. που συγκροτούν οι αποχωρήσαντες, τους βουλευτές και τους συνεργάτες τους, καθώς δικαιούνται μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ θα πρέπει να ανακοινώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής τόσο το όνομα της νέας Κ.Ο. όσο και του επικεφαλής της. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. -ο Αλέξης Χαρίτσης όπως σας ανέφερα προηγουμένως- θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει μέρος στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να παρεμβαίνει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τους αρχηγούς, ενώ η νέα Κ.Ο. θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στις εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές κ.λπ. Χρήματα; Θυμάστε τον προβληματισμό της Θεανώς Φωτίου προ ημερών, που σας είχα πει σχετικά με τους πόρους για το νέο κόμμα; Δε δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, καθώς δεν συμμετείχε ως κόμμα στις εκλογές, αλλά τουλάχιστον το παρήγορο είναι ότι θα είναι έβδομη σε κοινοβουλευτική δύναμη της εννιακομματικής Βουλής, πάνω από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.
Πού θα καθίσουν οι βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Ρώτησα αξιόπιστη πηγή μέσα από το Κοινοβούλιο να μου πει ποια έδρανα θα καταλάβει χωροταξικά η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα σχηματίσουν οσονούπω ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, οι άλλοι επτά βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν χθες αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ο Τσακαλώτος με την Πέρκα. «Μην ανησυχείς τους έχουμε βρει την πτέρυγα που θα καταλάβουν» μου είπε. Και αμέσως έγινε πιο ξεκάθαρη, δηλώνοντάς μου ότι θα τους βάλουν να καθίσουν πίσω από τους 6 εναπομείναντες βουλευτές της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Όπως βλέπει, δηλαδή, την αίθουσα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Βουλής, πάνω αριστερά. Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα στα έδρανα πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας κάθεται ένα τμήμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που θα μετακινηθεί τώρα στην πιο δεξιά πτέρυγα, για να είναι κοντά με τους υπόλοιπους συντρόφους. Για να σας το πω κι αλλιώς. Πού καθόταν ο Τζανακόπουλος μόνος του τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, επειδή είχε τσακωθεί με τον Παναγιώτη Ρήγα και δεν του μίλαγε κανείς; Ε, εκεί δίπλα θα πάει τώρα η νέα Κ.Ο.
Το νέο όνομα
Όπως σας είπα, ο βασικότερος λόγος που τρέχουν για τη δημιουργία της νέας Κ.Ο. είναι για να προλάβουν τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου. Έχοντας συστήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο επικεφαλής της θα λάβει τον λόγο κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών και βέβαια αρκετοί από τους βουλευτές, που έχουν εξαιρετική γνώση των θεμάτων οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών το 2015-2019 και θα είναι ο γραμματέας της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Για να φτάσουμε, όμως, έως εκεί θα πρέπει να υπάρξει ένα ακόμη απαραίτητο βήμα, να γίνουν τα «βαφτίσια». Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να έχει ένα όνομα, το οποίο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», αλλά αυτό αναμένεται να γίνει έως την Κυριακή. Θυμίζω ότι ο Βίτσας έχει πετάξει το «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».
Τα «βάρη» Μητσοτάκη και η… γη της ελιάς
Προεκλογική περίοδο θύμισε η χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα, καθώς μέσα σε 4 ώρες και με απότομες εναλλαγές του καιρού (βροχή, ομίχλη, ήλιος) επισκέφθηκε τον Άγιο Κωνσταντίνο, τα Καμένα Βούρλα – «κάστρο της ΝΔ», το Μπράλο και κατάληξε σε ελαιώνα στην περιοχή της Αταλάντης, όπου συνομίλησε με αγρότες που μάζευαν ελιές για τη φετινή παραγωγή. Μαζί του οι υπουργοί υποδομών και προστασίας του πολίτη, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου, με τον τελευταίο να συναντά έναν στρατηγό εν αποστρατεία και να του λέει: «Είμαι έτοιμος για το σεμινάριο διαρκείας που λέγαμε!», αναφερόμενος προφανώς στα… δύσκολα της Κατεχάκη. Δεν έλειψαν και τα δώρα προς τον πρωθυπουργό, καθώς πολίτες του έδωσαν ένα τεράστιο καλάθι με τοπικά προϊόντα, με τον ίδιο να λέει χαμογελώντας: «Πρέπει να κάνω βάρη, για να τα σηκώσω!». Δίνοντας έμφαση στα έργα υποδομών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ολοκλήρωση του Νοτίου τμήματος του οδικού άξονα Ε65 στις αρχές του νέου έτους.
Black Friday: Τα «σπασμένα» του Οκτωβρίου
Ο Οκτώβριος ομολογουμένως δεν ήταν καλός μήνας για τις ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Κάτι το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών λόγω της ακρίβειας, κάτι ο καλός καιρός που εμπόδισε τις αγορές χειμερινών ρούχων αλλά και το «κλείσιμο» του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», που ευνοούσε τις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, είναι από τους βασικούς λόγους για την εικόνα του προηγούμενου μήνα. Αυτό που περιμένουν οι έμποροι και η αγορά είναι να καλύψουν τα «σπασμένα» του προηγούμενου μήνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τη σημερινή Black Friday και το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, κάνοντας εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% για καινούργιες συλλογές στα ρούχα και φτάνοντας ακόμα και το 70% για παλαιότερες συλλογές. Να σας πω ότι τα ηλεκτρικά «χτυπάνε» εκπτώσεις που φτάνουν το 50%. Σε εγρήγορση βρίσκεται από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης του καταναλωτή από αυξήσεις αρχικών τιμών πριν τη Black Friday, προκειμένου να μην χάσουν μέρος των κερδών που μπορούν να αποκομίσουν. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε νέα κρούσματα προστίμων, όπως μου έλεγε με περίσσια βεβαιότητα άνθρωπος της αγοράς.
Πώς τα σούπερ μάρκετ έχασαν 64 εκατομμύρια καθαρά κέρδη
Φαίνεται ότι ο πληθωρισμός έπληξε σοβαρά τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, τα οποία λόγω του ευρύτερου περιβάλλοντος ακρίβειας και των προσφορών που κάνουν, για να κρατήσουν τον κόσμο στα καταστήματα, έχασαν 64 εκατομμύρια ευρώ από τα καθαρά τους κέρδη το 2022, κάτι που πλέον είναι ορατό για τις 35 μεγαλύτερες αλυσίδες της Ελλάδας βάσει τζίρου, τώρα που έχουν δημοσιεύσει όλες ισολογισμούς. Με βάση τα στοιχεία που είμαι σε θέση να γνωρίζω, τα λειτουργικά αποτελέσματα από κέρδη 365,96 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 περιορίστηκαν στα 300,65 εκατομμύρια ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αρνητική μεταβολή κατά -17,85%. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη της χρήσης για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ήταν μειωμένα κατά 64 εκατομμύρια ευρώ, από τα 228,95 εκατ. ευρώ του 2021 στα 164,88 εκατ. ευρώ του 2022 με ποσοστό μεταβολής -27,99%.
Μακριά από τις οικογενειακές business η Μαρία Δημητριάδη
Μπορεί η ιστορική οινοποιία Τσάνταλη να πιέζεται πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό και να έχει διακόψει την παραγωγή της, ωστόσο η κόρη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Άγγελου Δημητριάδη και της κόρης του Ευάγγελου Τσάνταλη, Χάιδως, έχει γυρίσει αλλού το βλέμμα της. Το οινοποιείο Navitas, που έχει δημιουργήσει, μαθαίνω ότι τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά, με την ίδια να θέλει με αυτόν τον τρόπο να αποκοπεί πλήρως από την οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας η φήμη, το όνομα αλλά και η ύπαρξη ταλανίζονται αδιάκοπα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η Κρι Κρι μεγάλωσε κατά 40 εκατομμύρια
Κατά 40 εκατομμύρια ευρώ είναι φέτος στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος της Κρι-Κρι σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2022. Ο τζίρος της έφτασε συγκεκριμένα τα 176,67 εκατομμύρια ευρώ φέτος από 137,26 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν πέρυσι. Το πιο θεαματικό, όμως, είναι τα κέρδη που έβγαλε η γαλακτοβιομηχανία των Σερρών, που στο φετινό εννεάμηνο έφτασε τα 30,19 εκατομμύρια ευρώ σε καθαρά κέρδη μετά από φόρους, από 5,92 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό πέρσι. Ο επικεφαλής της, Παναγιώτης Τσινάβος, μόνο τα χέρια του μπορεί να τρίβει με τέτοιες οικονομικές επιδόσεις που πετυχαίνει η εταιρεία του, η οποία δείχνει ασταμάτητη, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι στην αγορά χάνουν μερίδια. Την ίδια ώρα, ο δανεισμός της εταιρείας είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με το τζίρο και τις συνολικές της επιδόσεις, ανερχόμενος σε 18 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 10% του τζίρου της.
Το «βαρίδι» των κατασκευών και το άλμα της Ελλάκτωρ
Ένα σημαντικό βάρος για τον ίδιο φαίνεται ότι αποτίναξε ο όμιλος Ελλάκτωρ μετά την πώληση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και του Άκτωρα στην Ιντρακάτ. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, άλλωστε, στο εννεάμηνο του 2023. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 284 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 3% σε ετήσια βάση. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 147 εκατ. ευρώ, αύξηση 27% σε σχέση με το 2022, με περιθώριο EBITDA 52%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 76,2 εκατ., έναντι 13,6 εκατ. το 2022, αυξημένα κατά 460%. Όπως φαίνεται η κοστοβόρα δραστηριότητα των κατασκευών μετά την πώλησή της άφησε αρκετό αέρα στον όμιλο να αναπνεύσει. Σας θυμίζω ότι στις 8 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία (financial closing), με την καταβολή του συνολικού ποσού 110,8 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε ως μετοχική αξία, ενώ ποσόν 114 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σταδιακά εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού.