Αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (και όχι Εξεταστικής) «για το έγκλημα των Τεμπών» όπως αναφέρει, καταθέτει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας. Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκ ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.
Περιφρονώντας η ΝΔ τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εισαγγελικό θεσμό, περιορίζεται στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να μην διερευνηθεί η εν λόγω υπόθεση και για να συγκαλυφθεί η όποια ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού της.
Ωστόσο, αυτό που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί το ΚΚΕ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα, επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη του τις σαφείς αναφορές στο ευρωπαϊκό πόρισμα περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών. Όταν επί ένα χρόνο έχει ερευνηθεί ενδελεχώς η εν λόγω υπόθεση από την κατά τεκμήριο κορυφαία Εισαγγελέα της Ευρώπης, δεν χρειάζεται καμία Εξεταστική Επιτροπή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αίτημα για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023».
Η διαφορά Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής
Θυμίζουμε ότι η Εξεταστική επιτροπή κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα, έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ερευνώντας συνολικά την υπόθεση και όχι ειδικά ποινικές ευθύνες. Γι’ αυτό και συνήθως τα σχετικά πορίσματα αποδίδουν πολιτικές ευθύνες και αν βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες τότε ζητάει από τη Βουλή να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.
Η Προανακριτική επιτροπή από την άλλη πλευρά (ή Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης), διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες οι οποίες αναγράφονται στο κείμενο των βουλευτών που κατατίθεται στη Βουλή και με το οποίο ζητείται η συγκρότηση της. Η προκαταρκτική έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα. Παράλληλα μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.