Εν αναμονή του νέου κύματος κακοκαιρίας ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη επί ποδόπροκειμένου να μην επαναληφθούν τα όσα έζησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κατά την πρόσφατη επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Η κακοκαιρία που αναμένεται να χτυπήσει από σήμερα το απόγευμα και για τις επόμενες τρεις ημέρες θα πλήξει δυστυχώς με σφοδρότητα την ήδη εξασθενημένη Θεσσαλία.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, τόσο στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας όσο και στο συντονιστικό της Λάρισας όλοι παραμένουν σε επαγρύπνηση προκειμένου να θωρακιστούν οι περιοχές που ακόμα μετρούν τις πληγές τους ενώ ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για τα μετεωρολογικά δεδομένα.

Άλλωστε και ο ίδιος χθες με την ανάρτησή του στα social media είπε ότι αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στην περιοχή αλλά διαβεβαίωσε ότι όλος ο μηχανισμός θα σταθεί δίπλα στην Θεσσαλία.

Καλημέρα! Κυριακή σήμερα, η μέρα δηλαδή που σας γράφω τι πετύχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Επειδή όμως την…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, September 24, 2023

Ήδη, βρίσκεται από χθες στη Λάρισα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ενώ εστάλη από την Κυριακή προειδοποιητικό μήνυμα 112 για την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Φθιώτιδα και την Εύβοια.

Οι συσκέψεις είναι διαρκείς με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ΕΜΥ και ομάδα μετεωρολόγων.

Το σχέδιο που ακολουθείται συνίσταται στα εξής:

Γίνεται διαρκής ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων, επίσης υλοποιούνται όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε ήδη σήμερα και αύριο να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές να τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Από χθες μάχη με το χρόνο δίνουν οι 650 πυροσβέστες με 140 οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή ενώ το πυροσβεστικό σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα.

Μάλιστα έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης:

1.Σταθμός Βάσης ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (Λίμνη Κάρλα)

2.Σταθμός Βάσης Κόμβου Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)

3.Σταθμός Βάσης Κόμβου Προαστείου.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Το ίδιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις με όλα τα μέσα που μπορεί να χρειαστούν από λέμβους και οχήματα μέχρι τεθωρακισμένα, ενώ ανάμεσα στις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή είναι και δυνάμεις με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.

Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».