Ένα νέο εσωκομματικό μέτωπο αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει από τη Πέμπτη το βράδυ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα «κατεχόμενα». Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος έκανε λόγο για «κρατίδιο» και «βόρεια Κύπρο».

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που πυροδότησαν οι δηλώσεις του, ο ίδιος επικαλέστηκε την κούραση και τη δυσκολία που έχει ορισμένες φορές να διατυπώσει κάτι στα ελληνικά λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας του στο εξωτερικό.

Η Έφη Αχτσιόγλου άδραξε την ευκαιρία και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για «άγνοια». «Πρόκειται για ενα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική», τόνισε.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Βούτσης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωρίζει πολύ λίγο τις πολιτικές θέσεις του κόμματος μας», τόνισε ο κ. Βούτσης.

«Δεν ήταν λεκτικό λάθος αλλά περισσότερο στο πεδίο αυτο που θα λέγαμε άγνοια», είπε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας: «Και είναι βαθιά προβληματικό για τέτοια ζητήματα και όχι για ένα τεχνικό όπως το Ε3 στην Εργάνη. Όταν για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα λές το “κρατίδιό τους” πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι γλωσσικό λάθος» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «κατανοώ ότι πολλοί μπορούν να κάνουν ένα λεκτικό λάθος. Όμως το πολιτικό περιεχόμενο είναι πάρα πολύ κρίσιμο».

Αντίθετα τον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξαν – προφανώς αναγνωρίζοντας το λάθος – στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, η Δώρα Αυγέρη και η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Ήταν μια λέξη που διέφυγε προφανώς από τον Στέφανο και δεν αλλάζει την εθνική γραμμή. Με επάρκεια και ο ίδιος το καθάρισε το θέμα και προχωράμε παρακάτω», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

«Αν είχαν τόσο μεγάλη βαρύτητα τα σαρδάμ ο κ. Μητσοτάκης θα είχε -5%. Ήταν ένα σαρδάμ εν τη ρύμει του λόγου. Ο όρος “κρατίδιο” ήταν σαρδάμ. Πόσο σοβαρά μπορείς να μιλήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής με δηλώσεις στο Facebook; Αν κάποιος διαφωνεί με τον όρο πατριωτική αριστερά που βάζει ο κ. Κασσελάκης να μας το πει», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Για «φραστικό και λεκτικό ολίσθημα» έκανε λόγο και η Δώρα Αυγέρη.

O Παύλος Πολάκης, αναδημοσιεύοντας την διορθωτική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη υπογράμμισε πως το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ελα για να το τελειώνουμε το θέμα!!(φωτο)ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/9 ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:Το Στέφανο Κασσελακη !

Posted by Παυλος Πολακης on Thursday, September 21, 2023

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θύελλα που ξεσήκωσε η τοποθέτησή του προχώρησε σε διευκρινήσεις και μάλιστα με ανάρτηση στις 4:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Δεν θα με δείτε να κρύβομαι ποτέ. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου, μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. «Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του στο Twitter και πρόσθεσε:

«Τα συνφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωση μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν, ήταν όλα ξεκάθαρα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης».