Απομένουν μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κι ακόμη στην Κουμουνδούρου δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα εάν τα παλαιά μέλη θα έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής.

Σήμερα αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα μετέχουν τα παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου και υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο νούμερο που θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την εκλογή προέδρου. Κι αυτό γιατί μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να προηγήθηκε στον α’ γύρο καθώς πήρε ώθηση από τα νέα μέλη που προσήλθαν ανήμερα των εκλογών να γραφτούν, ωστόσο εκτιμάται πως από τα παλαιά στελέχη τα περισσότερα τάσσονται υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, ενός προσώπου που το γνωρίζουν, έχει κυβερνητική εμπειρία και ασπάζονται τις θέσεις της.

Θυμίζουμε ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε αποφασίσει αρχικά πως δικαίωμα ψήφου θα είχαν και τα παλιά μέλη, ανεξάρτητα εάν είχαν προσέλθει στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή, αρκεί να είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Από τα περίπου 40.000 παλαιά μέλη όμως, μόλις τα 9.000 έστειλαν email με το οποίο επικαιροποιούσαν τα στοιχεία τους. Από αυτά, είχαν πιστοποιηθεί από το κόμμα τα 4.800 και εκκρεμεί η επαλήθευση άλλων περίπου 3.000.

Μάλιστα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) είχε ζητήσει από τους δύο υποψήφιους προέδρους να ορίσουν εκπροσώπους που θα παρευρίσκονται στη διαδικασία ταυτοποίησης των παλαιών μελών που δεν ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό προκειμένου να μην υπάρξει κάποια αμφισβήτηση της επικαιροποίησης των στοιχείων από την πλευρά του κ. Κασσελάκη ή της κας Αχτσιόγλου.

Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά στελέχη μέσα στην Πολιτική Γραμματεία που υποστηρίζουν τώρα ότι θα πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κόμματος, ανεξάρτητα του πότε γράφτηκαν ή του εάν πήγαν ή όχι να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή. Το τι ακριβώς θα γίνει θα το μάθουμε σήμερα, που συνεδριάζει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.