Κατάλογο με τις χρηματοδοτήσεις και τα έργα που έγιναν ή βρίσκονταν σε φάση υλοποίησης στη Θεσσαλία μέχρι το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος.

Μιλώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το μέλος της κυβέρνησης δήλωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλά έργα τα οποία έχουν αποδοθεί σε χρήση. Και όντως τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν η Περιφέρεια αυτή η οποία τα εξετέλεσε, όπως και τα έργα αποκατάστασης ήταν το Υπουργείο Υποδομών αυτό το οποίο τα έφερε σε πέρας», όπως είπε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη. «Πρέπει να σας πω ότι από τα έργα τα οποία έφερε σε πέρας το Υπουργείο Υποδομών, ούτε ένα δεν αστόχησε απ’ όσα μπορέσαμε να επισκεφθούμε μέχρι σήμερα. Υπάρχουν κάποια τα οποία δεν τα έχουμε επισκεφτεί, γιατί είναι είτε κάτω από φερτά υλικά είτε κάτω από νερά. Αυτά θα ελεγχθούν και αν υπάρχει βέβαια πρόβλημα, το ξέρετε, ότι θα επιδιορθωθούν. Απευθείας αναθέσεις όμως, έτσι όπως το λέτε, από την Περιφέρεια δεν έγιναν. Τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία του «Ιανού» (που θεσπίστηκε μετά την κακοκαιρία «Ιανός»), να κάνει ανάθεση, με πρόσκληση για διαπραγμάτευση, την είχε το Υπουργείο Υποδομών. Και πραγματικά μετά από ένα διαγωνισμό μεταξύ δύο εταιρειών, με προσκλήσεις, ανατέθηκε το έργο του «Ιανού». Η Περιφέρεια εξετέλεσε τα έργα της με βάση τις διαδικασίες του νόμου 4412».

Νωρίτερα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κόκκαλης είχε τονίσει πως «μετά τον «Ιανό» και ο πρωθυπουργός και ο ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη περιφερειάρχης, εξήγγειλαν αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Σήμερα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση ποια έργα ανατέθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ποια ποσά χορηγήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων, και ποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί. Η μεν κυβέρνηση διαρρέει, όχι ευθέως, ότι όλη η ευθύνη για την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η δε Περιφέρεια Θεσσαλίας λέει ότι έργα έγιναν, αλλά ήταν έντονο το φαινόμενο, ήταν πρωτόγνωρο» αλλά το φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο γιατί όλα ήταν γραμμένα στα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.

Ο κ. Ταχιάος όμως επέμεινε: «Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Έπεσαν 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού άνοιξαν οι ουρανοί στη Θεσσαλία. Είναι ένα φαινόμενο μη διαχειρίσιμο. Πλημμύρες θα γίνονταν οπωσδήποτε. Τώρα, ποιο χωριό θα πλημμύριζε, εάν θα γλίτωνε κάποιο χωριό ή αν θα πλημμύριζε ένα άλλο χωριό, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά είναι ζήτημα διαχείρισης και για το οποίο προφανώς και δεν υπήρχαν σενάρια. Και δεν υπήρχαν σενάρια, διότι αυτό το γεγονός ήταν απρόβλεπτο. Όταν σχεδιάζουμε έργα, σχεδιάζουμε αυτό που λέμε «περίοδο επαναφοράς» και δεν μπορούμε προφανώς να σχεδιάσουμε έργα με περίοδο επαναφοράς 300 ετών. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να θεωρήσουμε ότι ένα γεγονός, το οποίο συμβαίνει κάθε 300 χρόνια, είναι το μέτρο των δημοσίων επενδύσεων, είτε για την αντιπλημμυρική προστασία μιας περιοχής είτε βεβαίως ακόμα και για την κατασκευή έργων».

Παρόλα αυτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας υπήρχαν, είναι υποχρεωτικά για τα κράτη – μέλη και περιέχουν χάρτες των λεκανών απορροής, περιγραφή των πλημμυρών. «Αυτά τα έργα ψηφίστηκαν το 2018. Ποια είναι η δημόσια Αρχή για την εφαρμογή και παρακολούθηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας; Η Περιφέρεια. Μπορούν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας να προβλέψουν πλημμύρες; Ναι, σε συνδυασμό με τους αρμόδιους φορείς – Αστεροσκοπείο, Μετεωρολογική Υπηρεσία – μπορούν να έχουν μια αποτελεσματική υποστήριξη στην πρόβλεψη με μεγάλη πιθανότητα των κινδύνων εμφάνισης πλημμύρας. Επίσης, η πιστή εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας οδηγεί στην αποφυγή της μείωσης των συνεπειών της πλημμύρας. Τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας υπήρχαν από το 2018 κι έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί και, επειδή δεν επικαιροποιήθηκαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δύο φορές μας εγκάλεσε και είπε: «Κύριοι, γιατί δεν επικαιροποιείτε και δεν εφαρμόζετε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας;»» υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε σε αυτό το σημείο: «Εάν νομίζετε ότι οι ποσότητες ύδατος οι οποίες γέμισαν μία Κάρλα μεγαλύτερη από την Κάρλα που αποξηράναμε το 1962 ήταν ποσότητες οι οποίες ήταν διαχειρίσιμες ή έστω ακόμα και προβλέψιμες, τότε θα είναι μεγάλο λάθος. Προφανώς, υπήρχαν σχέδια πλημμύρας. Εάν δείτε τις προβλέψεις του Meteo της εβδομάδας του γεγονότος, η μισή Ανατολική Ελλάδα ήταν υπό τον κίνδυνο πλημμύρας. Ποιο χωριό θα εκκενωθεί; Για ποιο χωριό θα μιλούσαμε;».