Σοβαρές ανακατατάξεις στα μικρότερα κόμματα φαίνεται πως θα επιφέρουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, καθώς εκτός Βουλής μένουν όσοι επιχείρησαν τη δημιουργία νέων σχηματισμών όπως η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, με 1,59% ή όσοι επέμειναν, όπως ο Στέφανος Μάνος.
Ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 1,58% δεν μπόρεσε να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα πολιτικής επιβίωσης του σχηματισμού, αν και την 6η Μαΐου παραλίγο να μπει στη Βουλή.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την πολιτική, και το ερώτημα είναι αν θα επιδιώξει κάποιου τύπου προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι οι διαρροές του κόμματός του ήταν προς το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.
Χαρακτηριστική είναι και η πτώση των ποσοστών του ΚΚΕ, το οποίο έχασε ευθέως με διαρροές προς το ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύεται το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, κάτι που δεν κατάφερε να πετύχει ποτέ το ΚΚΕ.
Στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου το κόμμα είχε λάβει ποσοστό 8,48% και χτες έχασε σχεδόν το 50% της δύναμής του, λαμβάνοντας 4,5% και μόλις 12 έδρες στη νέα Βουλή.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις και στον Περισσό, αν επικρατήσουν οι φωνές που ζητούν εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, κάτι που μπορεί να σημαίνει και αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.
Εντυπωσιακή ήταν και η πτώση των Οικολόγων Πράσινων, που από το 2,93% τον περασμένο μήνα κατρακύλησαν στο 0,88%.
Τα ποσοστά των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής, μετά εκείνο το πρωτόγνωρο 19% που είχαν λάβει πριν 40 ημέρες, προσγειώθηκαν και πάλι σε ένα φυσιολογικό, για ελληνικές βουλευτικές εκλογές, ποσοστό της τάξεως του 6%.