«Η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει εν μέσω πλήρους σύγχυσης» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique. Το άρθρο περιγράφει συνοπτικά τις πολιτικές διεργασίες των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης επηρέασε αρνητικά και τα χρηματιστήρια. Σχολιάζει επίσης πως η ελληνική ακυβερνησία ήταν αναμενόμενη εδώ και μέρες, λόγω της κατηγορηματικής άρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς να συνεργαστεί με τους συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές.

Αλλά και η εφημερίδα L’Echo δημοσιεύει επίσης άρθρο με τίτλο: «Αναμενόμενη νίκη των Ελλήνων ριζοσπαστών» το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6 Μαΐου αναστάτωσαν το ελληνικό πολιτικό τοπίο, αλλά εκείνα των εκλογών της 17 Ιουνίου- εάν επιβεβαιωθεί η ημερομηνία που αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ- θα μπορούσαν να εκραγούν σαν βόμβα. Σε μία ύστατη προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο, χθες, με την ελπίδα να τους ενώσει γύρω από μία κυβέρνηση «προσωπικοτήτων». Αν και ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις, δεν άλλαξε στο ελάχιστο τις θέσεις του. Αρνείται να στηρίξει μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε, λίγο ή πολύ, τους όρους του προγράμματος λιτότητας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση και την Τρόικα.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα δεχόταν να εφαρμόσει άνευ όρων τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, φαίνεται πιο απίθανο από ποτέ. Απέναντι, τα μέλη της ευρωζώνης φαίνονται για την ώρα αδιάλλακτοι, όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα δεχόταν να εφαρμόσει άνευ όρων τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, φαίνεται πιο απίθανο από ποτέ. Απέναντι, τα μέλη της ευρωζώνης φαίνονται για την ώρα αδιάλλακτοι, όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου. Αν και το Eurogroup υπενθύμισε την Τρίτη τη θέλησή του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, επέμενε επίσης στην ανάγκη να σχηματιστεί μία κυβέρνηση αρκετά ισχυρή για να «εφαρμόσει πλήρως τους όρους» του δεύτερου δανείου στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της όμως, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε σε δυνατές αναπροσαρμογές. Εάν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν, σημείωσε η Λαγκάρντ, θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις «και αυτό σημαίνει επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις και επιπρόσθετος χρόνος, είτε μηχανισμούς εξόδου, που θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη έξοδος», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 4».

Εξάλλου η διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Στην Ελλάδα προκηρύσσονται νέες εκλογές εν μέσω κλίματος απαισιοδοξίας» αναφέρει ότι «ύστερα από ημέρες άγονων διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Σε περίπτωση όμως νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς ενδέχεται να διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, γεγονός που θα την οδηγήσει πιο κοντά στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη».

Η euractiv σημειώνει ότι τα μέτρα λιτότητας, συνοδευόμενα από βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οδήγησαν τους Έλληνες να εκλέξουν το πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν πήρε σαφή πλειοψηφία.

Οι νέες εκλογές, συνεχίζει, αναμένεται να οδηγήσουν σε εξίσου διχαστικό αποτέλεσμα αλλά φαίνεται ότι η ζυγαριά κλείνει προς όφελος των αντιπάλων του μνημονίου. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, που κρατά την Ελλάδα στη ζωή.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ