Στις συνέπειες της χθεσινής ετυμηγορίας των ελλήνων ψηφοφόρων, αναφέρεται μεγάλη μερίδα του γαλλικού Τύπου, με τίτλους όπως: «Η Ελλάδα σαλπάρει για το άγνωστο» στην οικονομική Λεζ Εκό, «Η ψήφος αποδοκιμασίας των Ελλήνων ανησυχεί την Ευρώπη» στη Λα Κρουά, «Η κατάρρευση του παλαιού πολιτικού συστήματος» στη Φιγκαρό, «Να, που ήλθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ» στη Λιμπερασιόν.

Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν παρουσιάζει και αυτή το ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο νικητή των εκλογών και μιλάει για «τσουνάμι διαμαρτυρίας» εις βάρος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Έτσι οι Έλληνες με την ψήφο τους «ανασύνταξαν τον πολιτικό χάρτη της χώρας, στρεφόμενοι προς την ακροαριστερά και τη νεοναζιστική δεξιά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτυχία της Χρυσής Αυγής στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, οφείλονται στην ανεξέλεγκτη κατάσταση από τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης.

Στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, κάνει ιδιαίτερη αναφορά η Λιμπερασιόν, υπογραμμίζοντας ότι «με την πρωτοφανή και ιστορική είσοδο του νεοναζιστικού κόμματος τίθεται το ερώτημα για το ποιος θα κυβερνήσει σε μια Βουλή, που είναι ακόμα πιο κατακερματισμένη ανάμεσα σε μια αντικαπιταλιστική αριστερά και μια εθνιστική, αν όχι φασιστική δεξιά ».

Για την εφημερίδα, ο 38χρονος Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφισβήτητα «ο μεγάλος νικητής και ως ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος, θα κληθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα».

Οι κάλπες, έδωσαν μια «Πύρρειο νίκη» στον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου η θέση είναι δύσκολη, γιατί θα χρειασθεί «ή να διαπραγματευθεί με τους αριστερούς αντιπάλους του ή ακόμα και να παραιτηθεί». «Η αγωνία έχει μόλις αρχίσει» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η οικονομική Λεζ Εκό, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κινείται επίσης στο ίδιο πνεύμα, σημειώνει τα υψηλά ποσοστά αποχής και αναφέρεται στο ότι το 60% των ελλήνων ψηφοφόρων επέλεξαν κόμματα που έχουν απορρίψει το μνημόνιο. Υπογραμμίζει τις δυσκολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για την τήρηση των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα. Θεωρεί δε ως πιθανή μια νέα προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Για «αλλαγή σελίδας και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας» μιλάει και η Φιγκαρό.

«Το τέλος του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού μνημονίου για την λιτότητα, η δε ατμόσφαιρα στη νέα Βουλή θα είναι ηλεκτρισμένη», γράφει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα σενάρια για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και παραμονής στο ευρώ» ή «μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα».

Η Λα Κρουά αναφέρεται και αυτή στις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης και υπενθυμίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τη ψήφιση, μέσα στον Ιούνιο, των νέων περικοπών για την περίοδο 2013-2014.

Με αυτά τα δεδομένα «δεν είναι απίθανη η προκήρυξη νέων εκλογών», ενώ διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν μια απόφαση της τρόικας για διακοπή της παροχής οικονομικής στήριξης, σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα, καταλήγει η Λα Κρουά.