«Κάνουμε μια προσπάθεια για συστράτευση εθνική και πανδημοκρατική, για να βγούμε από την κρίση. Ο άλλος δρόμος είναι να γυρίσουμε στο μηδέν» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση εν όψει των εκλογών του 2012 (hangout) που είχε με επτά πολίτες, οι οποίοι επελέγησαν, μέσα από κλήρωση, μεταξύ εκείνων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Σε αυτή τη διαδικτυακή δράση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα, ενόψει των εκλογών και διοργανώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα enikos.gr, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, «αλλά πρώτα και κύρια» στους «δικούς μας ανθρώπους» που ψήφισαν το Κίνημα το 2009 «και τώρα είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί», καλώντας τους, παρά τις επιφυλάξεις, να στηρίξουν την παράταξη «για να βγούμε από αυτή τη “σήραγγα”».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι εφικτό να βγούμε από το μνημόνιο σε τρία χρόνια, το αργότερο, τονίζοντας ότι πρέπει να πάμε στην υπέρβασή του μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Παράλληλα, είπε ότι «θα ζητήσουμε και θα πετύχουμε επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά ένα χρόνο, ώστε να απλώσει το πρόγραμμα και να γίνει πιο ήπιο» και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, οριζόντιες περικοπές και μειώσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
«Οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (σ.σ. στο δημόσιο τομέα) θέλουμε να τις αποφύγουμε και θα τις αποφύγουμε αν κόψουμε δαπάνες από αλλού, τις περιβόητες σπατάλες»σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση συμφωνήθηκε ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός.
«Αν δεν λειτουργήσει η οικονομία και ο τροχός της ανάπτυξης θα είμαστε πάντα υπό πίεση» επανέλαβε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια να βγούμε από το τέλμα το αργότερο σε τρία χρόνια».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού» και πως «όλη η προσπάθεια, οι θυσίες, οι περικοπές και η μείωση του δημοσίου χρέους, μπορεί να βάλει την πραγματική οικονομία πια σε τροχιά ανάπτυξης».