Στην τελική ευθεία προ των εκλογών τα δύο μεγάλα κόμματα «κοιτούν» την επόμενη ημέρα με δέος καθώς τίποτα δεν αποκλείει να βρεθούν στην ανάγκη την Δευτέρα μετά την εκλογική αναμέτρηση να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν και με ποιους όρους σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Η ΝΔ κατέχοντας την πρώτη θέση και με ικανή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην συσπείρωση των εν δυνάμει ψηφοφόρων της και ποντάρει στην αυτοδυναμία.

Βέβαια επειδή όλα πλέον είναι πιθανά ο Α. Σαμαράς μιλά πλέον για ισχυρή εντολή προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα ενώ το επιτελείο της Συγγρού διόλου δεν αποκλείει τις επαναληπτικές εκλογές αν μάλιστα τα ποσοστά της ΝΔ είναι υψηλά και υπολείπονται ελάχιστα της αυτοδυναμίας. Στο ΠΑΣΟΚ ο προβληματισμός είναι πιο σύνθετος.

Χθες ο Ευαγ. Βενιζέλος μίλησε για πολυκομματική κυβέρνηση «αν αυτό θέλει ο λαός» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο λαός δεν θέλει μονοκομματική λύση.

Την απορρίπτει τη μονοκομματική λύση. Όμως το θέμα δεν είναι να σχηματίζεται μια κυβέρνηση οριακή στη Βουλή. Το θέμα είναι τι νομιμοποίηση έχει, τι εντολή δίνει ο ελληνικός λαός. Ό,τι μας πει ο ελληνικός λαός θα κάνουμε, ό,τι πει ο ελληνικός λαός θα γίνει.

Πρέπει οι Έλληνες πολίτες όμως να δώσουν μια καθαρή απάντηση, να αποφασίσουν έτσι ή αλλιώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε με νόημα: «Δεν μπορεί να είμαστε στο μεταίχμιο. Δεν μπορεί να πάμε να κάνουμε μια τεχνητή πλειοψηφία η οποία θα πάρει ποιες αποφάσεις και για πόσο καιρό;

Άρα δεν χρειάζεται απλά και μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειάζεται νομιμοποίηση. Ούτε να θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα της εξουσίας, θα μείνει πάντα στην κυβέρνηση, απλώς ψάχνουμε να βρούμε τον άλλο εταίρο. Δεν είναι δεδομένο το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε μια κυβέρνηση αν ο λαός το θέλει και αν διαμορφωθούν συνθήκες οι οποίες έχουν νόημα, δίνουν νόημα, δίνουν λύση».

Ας σημειωθεί ότι και ο Δ. Ρέππας χθες σε αποκλειστική συνέντευξη του στο newsbeast.gr μίλησε για κυβερνητικές συνεργασίες και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Την ίδια στιγμή ο Ανδρέας Λοβέρδος, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής του Λουκά Παπαδήμου στην εξουσία ενώ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής μίλησε και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι αν και δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις επεξεργάζεται ήδη προτάσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με προφανή στόχο να αποφύγει τις επαναληπτικές εκλογές.