Η PhotoBiennale, που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Απρίλιο, κοσμεί τώρα με τη συγκεντρωτική της διοργάνωση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση – εγκατάσταση με τίτλο «Τόποι-PhotoBiennale-Sites» εντάχθηκε στο τμήμα των εκθέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και περιμένει τους νέους επισκέπτες της στο χώρο του Μουσείου, στην Αποθήκη Α’ στο Λιμάνι, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ κινηματογράφου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «πανηγυρική» ολοκλήρωση της «ΡhotoBiennale 2010/21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση», που διοργάνωσε φέτος το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η φετινή μετατράπηκε στη διοργάνωση με τη μεγαλύτερη διάρκεια (επρόκειτο να «απλωθεί» χρονικά στο τετράμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου) κι έφτασε να ξεπεράσει το εξάμηνο ενώ παράλληλα ο αριθμός των επισκεπτών της υπήρξε μέχρι στιγμής διπλάσιος απ’ τη διοργάνωση του 2008, ξεπέρασε τους 140.000 άτομα.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν ο «Τόπος», το δεύτερο μέρος της θεματικής τριλογίας που ξεκίνησε το 2008 με θέμα το «Χρόνο» (PhotoBiennale 2008) και θα συνεχιστεί και το 2012 με θέμα το «Λόγο».

Το θέμα του «Τόπου» παρουσιάστηκε στις 56 εκθέσεις (7 από αυτές σε μορφή προβολής-slideshow) του Κεντρικού Προγράμματος της διοργάνωσης μέσα από τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις: Ο Τόπος ως περιοχή, ως εγγενές μέρος της ιστορίας, ως αποτέλεσμα κατασκευής και ως ο μικρόκοσμος του δημιουργού.

Η νέα συγκεντρωτική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας που αποτελεί ανασκόπηση της διοργάνωσης περιλαμβάνει:

– Ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό τραπέζι, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οποιαδήποτε έκθεση παρουσιάστηκε στη διοργάνωση και να δουν σε ψηφιακή μορφή τα έργα που περιελάμβανε.

-Οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για όλες τις εκθέσεις και παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης.

– Προβολές με συνεντεύξεις των δημιουργών της PhotoBiennale 2010.

-Έντυπα, καταλόγους και πληροφοριακό υλικό για τη φετινή διοργάνωση.

-Διαδραστική εφαρμογή, όπου ο επισκέπτης, συμμετέχοντας ενεργά, θα μπορεί να «βρεθεί» ο ίδιος μέσα στους «Τόπους» της PhotoBiennale, μέσα από συγκεκριμένα έργα-φωτογραφίες, και

-Έργα 30 δημιουργών που συμμετείχαν στο Κεντρικό Πρόγραμμα της φετινής PhotoBiennale και πολλά από αυτά αποτελούν αποκτήματα της συλλογής του Μουσείου.

H έκθεση που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών (περί τους 50.000) ήταν αυτή με τον τίτλο «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914» και τις 180 φωτογραφικές καταγραφές των μνημείων των Βαλκανίων όπως αυτά απαθανατίστηκαν από Γάλλους φωτογράφους στην περίοδο 1878 εως 1914 (η πρώτη της παρουσίαση έγινε πέρσι στην Conciergerie – την πρώην φοβερή φυλακή στο Il de la cite του Σηκουάνα) στο Παρίσι. Η έκθεση της Θεσσαλονίκης αναπτύχθηκε στο εσωτερικό ενός εθνικού ιστορικού μνημείου: της Ροτόντας – Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Στην Ελλάδα οι σπάνιες αυτοχρωμικές εικόνες μνημείων των Βαλκανίων εκτέθηκαν στους χώρους της Ροτόντας – Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Συνολικά, παρουσιάστηκαν περισσότερα από 2.330 έργα 266 δημιουργών από 37 χώρες σε 92 εκθέσεις. Κεντρικό Πρόγραμμα: 56, Παράλληλο Πρόγραμμα: 8, Προβολές: 2, Έκθεση βραβείου: 1. Οι Γκαλερί προτείνουν: 13, Εκθέσεις στην Ελλάδα: 11, Εκθέσεις στο εξωτερικό: 1) στη Θεσσαλονίκη και σε έντεκα πόλεις της Ελλάδας (Βέροια, Ηράκλειο, Καστοριά, Κέρκυρα, Λάρισα, Ξάνθη, Πάνορμο Ρεθύμνου, Πεντάπολη Σερρών, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Χίος), σε συνεργασία με 100 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η νέα συγκεντρωτική έκθεση λειτουργεί στο Μουσείο Φωτογραφίας και θα παραμείνει ανοιχτή ως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2011.