Μία εξαιρετική στιγμή της συνεργασίας πολιτείας και ιδιωτών, ανακοινώθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής, παρόντος του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Ένα πανέμορφο κτίσμα του 19ου αιώνα, ιδιοκτησίας του υπουργείου (Πολυγνώτου 13, Πλάκα), η οικία του πρώτου συνταγματικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ιωάννη Κωλέττη, παραδόθηκε και επισήμως στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού για να στεγάσει το Μουσείο Καβάφη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σπουδαστηρίου και ιδιοκτήτη του αρχείου Καβάφη, Γ.Π. Σαββίδη, η Αθήνα θα εγκαινιάσει μετά από ενάμιση χρόνο το Μουσείο Καβάφη.

«Το Μουσείο Καβάφη με τα μοναδικής αξίας εκθέματα, θα μπει στη ζωή μας και είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν φόρο τιμής σε έναν μεγάλο δημιουργό», δήλωσε ο Π. Γερουλάνος.

Ο κ. Σαββίδης από την πλευρά του, ανέφερε ότι «το μουσείο Καβάφη εκτός από τον παραδοσιακό εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, θα διαθέτει και αίθουσα multimedia και πωλητήριο, ενώ στον όροφο του κτηρίου θα στεγαστεί στο Ερευνητικό Κέντρο του Μουσείου, με το αρχειακό υλικό που δεν θα εκτίθεται, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και θέσεις εργασίας ερευνητών».

Πρόσθεσε τέλος ότι το Μουσείο Καβάφη θα πλαισιώνεται από δίγλωσσο διαδικτυακό τόπο και θα αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς για την ποίηση και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη.