Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει το άμεσο μέλλον της σε ρεπερτόριο εμπορικό και αυξάνει τις παραστάσεις της σε 170, με στόχο να τις φτάσει 300. Επιπλέον, εγκαταλείπει το Θέατρο «Ακροπόλ» και συγκεντρώνει όλες τις εκδηλώσεις της, και την οπερέτα, στο θέατρο «Ολύμπια». Αποπληρώνει τις οφειλές της, ύψους 4 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ, και ανακοινώνει, δια στόματος του προέδρου της, ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης και το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Λυρικής, Ν. Μουρκογιάννης, πλαισιωμένος σήμερα από τα μέλη του ΔΣ παρουσίασε, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2010-2011 και όπως τόνισε ο ίδιος «το πρόγραμμα δεν είναι αναγκαστικά ιδεώδες, αλλά αναγκαίο, στις παρούσες συνθήκες. Προτιμώ να έχω αίθουσες γεμάτες με 50.000 ελληνόπουλα, που θα εξοικειωθούν με το λυρικό ρεπερτόριο, αντί καταπληκτικές παραστάσεις, που θα συμβάλουν σε φοβερά ελλείμματα».

Για το χρέος της Λυρικής, ο Ν. Μουρκογιάννης δήλωσε ότι παραμένει στα 16 εκ. ευρώ και ότι με «νοικοκύρεμα και όχι συρρίκνωση» το κόστος λειτουργίας της ΕΛΣ μειώθηκε κατά 23,5% με ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω μείωσης έως και 37,5% ως το τέλος της χρονιάς και ως εκ τούτου, εξοικονόμησης συνολικά 12 εκ. ευρώ.

Τέλος, για το μεγάλο έργο του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα, όπου θα στεγαστεί η Λυρική Σκηνή, ο κ. Μουρκογιάννης διατύπωσε την πεποίθηση ότι τον Φεβρουάριο του 2016 θα είναι έτοιμο.