Στην πόλη των Τρικάλων και συγκεκριμένα στην πλατεία Δικαστηρίων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πολιτικός αυτός άφησε μία έντονη σφραγίδα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, χαρισματικός, ικανός, με προσήλωση στους στόχους, με το χάρισμά του να εμπνέει τον ελληνικό λαό, με μια ιδιαίτερη στρατηγική και διπλωματική ικανότητα στους χειρισμούς των μεγάλων θεμάτων. Αλλά η προσφορά του, επίσης ήταν ιδιαίτερα σημαντική και σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό, τις βαθιές αλλαγές, που χρειαζόταν η χώρα μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και στις οποίες αλλαγές προχώρησε. Δεν ήταν μόνον οι αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και εκείνες σε άλλους τομείς, όπως η οικονομία, ο πρωτογενής τομέας η γεωργία, με τη διανομή των γαιών και την οργάνωση των αγροτών, καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών του κράτους, όπου έντονα είναι τα ίχνη μέχρι και σήμερα εκείνων των αλλαγών αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό του, η ελληνική κοινωνία και οι νεότερες γενιές εξακολουθούν να τον τιμούν. Με πολύ σεβασμό και με ιδιαίτερη αγάπη. Είναι όλο αυτό το μεγάλο έργο που έχει περάσει μέσα στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού έθνους και ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα και σήμερα ακόμη με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη να προσεγγίζουμε τον ίδιο, το έργο του, την εποχή του και να τον τιμούμε.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικολάου Παπαδάκη, με θέμα «100 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Ελλάδος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο». Τις εκδηλώσεις στα πλαίσια των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου διοργάνωσε ο δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον Σύλλογο Κρητών Νομού Τρικάλων «Ο Ψηλορείτης».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, Σάββατο, με την προβολή ταινίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων.
Σημειώνεται ότι ο ανδριάντας έγινε με δαπάνη του ιατρού Ιωάννη Μιχαήλ Παντελιδάκη στη μνήμη του πατέρα του Μιχαήλ Στυλιανού Παντελιδάκη και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Σταύρο Βαλασάκη.