Παγκόσμια πρώτη κάνει απόψε, στην έναρξη του 13ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», η ταινία «My sweet canary», ένα οδοιπορικό στην ιστορία του ρεμπέτικου και τη Ρόζα Εσκενάζυ.
Η «αυλαία» του φεστιβάλ θα ανοίξει απόψε με τη νεοσύστατη φωνητική ομάδα Golfo, η οποία θα υποδεχτεί τους θεατές με τραγούδια από την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και θα ακολουθήσει η προβολή της εναρκτήριας ταινίας, στην οποία η αγορά και τα καπηλειά της Κωνσταντινούπολης, ο Βόσπορος, τα σοκάκια της Άνω Πόλης και της αγοράς Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, ατμοσφαιρικά ρεμπετάδικα συνθέτουν το σκηνικό για το κινηματογραφικό οδοιπορικό στη ζωή της Σεφαραδίτικης καταγωγής Ρόζας Εσκενάζυ-Σκηνάζη, ή Ζαρντινίδη.
«Η ταινία δεν είναι μυθοπλασία. Οι ηθοποιοί της είναι σύγχρονοι ερμηνευτές του ρεμπέτικου και των σεφαραδίτικων τραγουδιών. Δεν υποδύεται κανείς ούτε τη Ρόζα, ούτε μουσικούς της εποχής. Είναι απλώς ένα οδοιπορικό, μια έρευνα για το ρεμπέτικο και σεφαραδίτικο τραγούδι, με αφορμή την πολυτάραχη ζωή της Ρόζας. Η Ρόζα Εσκενάζυ πλανάται ως ”μνήμη” στα στενά της αγοράς και στους ήχους των σύγχρονων ερμηνευτών», τονίζει ο νεαρός, αλλά πολυβραβευμένος ήδη σε διεθνή φεστιβάλ, σκηνοθέτης της Roy Sher.
Συνολικά, στη διάρκεια της 10ημερης διοργάνωσης (ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου) θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί προβολές-αφιερώµατα στις προκαταλήψεις εις βάρος ατόμων µε αναπηρίες (µε αφορµή τα Special Olympics), στις ταινίες της Μέσης Ανατολής και στους σκηνοθέτες ταινιών ντοκιμαντέρ Σεργκέι Λουσνίτσα από την Ουγγαρία κι Ελένα Πρεστίκοβα από την Τσεχία, καθώς και στην Ελληνίδα Κυριακή Μάλαµα.
Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης- και μάλιστα παγκόσμια σύμφωνα με τους διοργανωτές- αποτελεί η απευθείας μετάδοση του Φεστιβάλ και των προβαλλόμενων σ΄αυτό ταινιών από την αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον, σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις: την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.
Η μετάδοση θα γίνεται χάρη σ΄ ένα σύστημα οπτικών ινών (σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ταινίες και τις «ζωντανές» συζητήσεις των σκηνοθετών µε το κοινό, τα masterclass κ.ά.
Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα «ταξιδέψουν», μετά το τέλος της διοργάνωσης, σε 18 πόλεις της Ελλάδας.