Οι περισσότεροι από εμάς γράφουμε. Ανατρέχουμε στη γραφή για παρηγοριά, έκφραση, εκτόνωση αισθημάτων και σκέψεων που δεν βρίσκουν διέξοδο στην κοινωνική ή την προσωπική μας ζωή – ακόμη και σε αναζήτηση αυτογνωσίας.

Τι αλλάζει όμως όταν αυτά τα κείμενα, αυτά που γράφουμε, αποφασίσουμε να τα απευθύνουμε;

«Τι αλλάζει όταν, τη στιγμή που γράφουμε, γνωρίζουμε ότι αυτά τα κείμενα προορίζονται για να διαβαστούν από άλλους;
Γράφοντας για τους άλλους, γράφουμε διαφορετικά; Ή, ακριβέστερα: Γράφοντας για τους άλλους, πρέπει να γράφουμε διαφορετικά;

Η απάντησή μου είναι αυθόρμητα θετική», λέει ο Κώστας Κατσουλάρης για το εργαστήριο «Γράφοντας για τους άλλους». «Σε τι συνίσταται ωστόσο αυτή η διαφορά; Τι αλλάζει στη γραφή μας η συνθήκη της απεύθυνσης; Μας οδηγεί σε συμβιβασμούς ή σε αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας, σε συμβάσεις, κώδικες, που να είναι οικείοι και στους άλλους;

Στο Εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα κληθούν να γράφουν σύντομα κείμενα πεζογραφίας. Να εκτελούν ασκήσεις, στην αρχή με περισσότερες συντεταγμένες, στην πορεία με λιγότερες, ώστε να εξοικειώνονται με τρόπους, τεχνικές, μορφές έκφρασης που είναι συνήθεις στις λογοτεχνικές αφηγήσεις· να απελευθερώσουν το «χέρι» τους από το βλέμμα των άλλων. Τα κείμενα αυτά θα γράφονται στο σπίτι, θα στέλνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συμμετέχοντες, θα διαβάζονται από όλους και θα συζητιούνται στις συναντήσεις μας.

Όπως είναι φανερό, εκτός από μύηση σε τεχνικές αφήγησης και εξοικείωση με τρόπους της λογοτεχνικής γραφής, το Εργαστήριο έχει σαν σκοπό την έκθεσή μας στην κρίση των άλλων, αλλά και την καλλιέργεια της κρίσης μας για τα κείμενα των άλλων. Η ομάδα του Εργαστηρίου γίνεται το αντηχείο για το κάθε μέλος της, ένα είδος καθρέφτη. Δική μου δουλειά είναι να εξασφαλίζω ώστε το αντηχείο αυτό να επιστρέφει φωνές καθαρές, ο καθρέφτης να μην είναι ούτε εξωραϊστικός ούτε παραμορφωτικός.

Έτσι, γράφοντας για τους άλλους, γράφει κανείς πραγματικά για τον εαυτό του. Γράφοντας πραγματικά για τον εαυτό μας, προκύπτουν ιστορίες που ενδιαφέρουν και τους άλλους. Καμιά φορά, οι ιστορίες αυτές γίνονται βιβλία. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…»

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα διαβαστούν και θα συζητηθούν τρία σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, «Η λέσχη» του Στρατή Τσίρκα, «Η κάθοδος των εννιά» του Θανάση Βαλτινού και η «Αρχαία σκουριά» της Μάρως Δούκα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Δώδεκα (12) συναντήσεις των τριών (3) ωρών.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Δευτέρα, 14 Μαρτίου, ώρα 18.00.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τετρακόσια (400) ευρώ κατ’ άτομο.

ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00, στα γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό: Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος.