Από τις 8 έως τις 13 Μαρτίου το Μιλάνο θα φιλοξενήσει εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού μέσα από το φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα». Στο φετινό πρόγραμμα εντάσσονται παραστάσεις και εκδηλώσεις όπως η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» από το Εθνικό, φωτογραφίες της Λίζης Καλλιγά με τις «Σαβανωμένες θεότητες», που «κατέβηκαν» από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο και το «Νοσοκομείο» του Γιώργου Χατζημιχάλην που αποτέλεσε μέρος της ελληνικής συμμετοχής στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας το 2005.
«ΩSMΩSIS» είναι ο φετινός υπότιτλος του φεστιβάλ, που επελέγη από τη διοργανώτρια μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού Satellart, για να «φωτίσει τη δημιουργική ένωση, που συντελείται από τη γονιμοποίηση διαφορετικών πολιτισμών».
«Σκοπός αυτού του φεστιβάλ που αποτελεί πια μόνιμο θεσμό του Piccolo Teatro ήταν πριν από 4 χρόνια η δημιουργία μίας ετήσιας πλατφόρμας παρουσίασης της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, που θα βοηθούσε νέους, αλλά και καταξιωμένους έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους στο Μιλάνο», αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «Milano incontra la Grecia», Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Έπειτα από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις από το 2007, με καλλιτέχνες όπως η Λυδία Κονιόρδου, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και πολλοί άλλοι, το φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς για το Μιλανέζικο κοινό.
«Στόχος του φεστιβάλ είναι η θετική προβολή της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής στο εξωτερικό, σε μία περίοδο που η χώρα μας έχει διακαώς ανάγκη από τέτοιου είδους “εξαγωγές”», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου για να προσθέσει πως φιλοδοξία των διοργανωτών του είναι η διαρκής διεύρυνση και ο εμπλουτισμός του θεσμού. Άλλωστε, όπως αναφέρει η ίδια, γίνονται διαπραγματεύσεις έτσι ώστε αυτή η καλλιτεχνική πλατφόρμα να μεταφερθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του φεστιβάλ, στις 8 Μαρτίου ανεβαίνει στο Piccolo Teatro, το πλέον ιστορικό θέατρο του Μιλάνου, η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α», ένας θεατρικός μονόλογος της Λένας Κιτσοπούλου με την ηθοποιό Μαρία Πρωτόπαππα, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.
Ακολουθεί στις 9 Μαρτίου η «Έρημος», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, μία παράσταση που βασίζεται σε κείμενα του Κάρλο Μίχελστεντερ και του Ηράκλειτου. Ερμηνεύει ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Μουζίο με τη συμμετοχή του Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Η «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίσνκι σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη, ανεβαίνει στις 12 Μαρτίου, παράλληλα με το «Sek Sek», μία παράσταση της τουρκικής ομάδας χορού Taldans σε χορογραφία κι ερμηνεία των Mustafa Kaplan και Filiz Sizanli.
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον Ιταλοϊσραηλινό σκηνοθέτη και ηθοποιό Μόνι Οβάντια να ερμηνεύει ρεμπέτικα και μικρασιάτικα τραγούδια. Μαζί του, στη σκηνή Blue Note του Μιλάνου, «σκαρφαλώνει» η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.
Τον βασικό κορμό του φεστιβάλ πλαισιώνει, στον εκθεσιακό χώρο Spazio Oberdan, εικαστική έκθεση με τίτλο «Διασταυρώσεις-Ετεροτοπίες» σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που επιμελείται η πρόεδρος του μουσείου, Κατερίνα Κοσκινά.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται δύο ανεξάρτητα υλοποιημένες εγκαταστάσεις δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, της Λίζης Καλλιγά και του Γιώργου Χατζημιχάλη. Πρόκειται για τη σειρά φωτογραφιών «Μετοίκησις» της Καλλιγά, που παρακολουθεί τις Κόρες της Ακρόπολης και τη μεταφορά τους στο Νέο μουσείο και το «Νοσοκομείο» του Γιώργου Χατζημιχάλη, μία εγκατάσταση μεικτής τεχνικής, που έχει επινοηθεί σαν ένας χώρος από τον οποίο απουσιάζουν τα μικρά και ασήμαντα της ζωής, ένας χώρος που παραπέμπει στην τέχνη ως θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 10 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως την Πρωτομαγιά.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να βρίσκονται νέοι άνθρωποι, που θέλουν να προβάλουν τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας εκτός συνόρων και αξίζουν την βοήθεια όλων μας. Με την παρουσίαση της έκθεσης αυτής θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά τους», αναφέρει η κ. Κοσκινά.
Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του δήμου του Μιλάνου.