Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 11.30, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί η συναυλία με τίτλο «Βιεννέζικο κρουασάν!» για τους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους του Μεγάρου.

Θέμα της συναυλίας είναι οι επιρροές της παραδοσιακής μουσικής στην έντεχνη δημιουργία, μέσα από νέες μελωδίες και αρμονίες, ασυνήθιστα όργανα, καινούργιο υλικό, πρωτότυπους τρόπους έκφρασης κ.ά.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί γεωγραφικά στην Ανατολική Ευρώπη, την Ουγγαρία και την Τουρκία και στον τρόπο που το μουσικό φολκλόρ των περιοχών αυτών επηρέασε τις συνθέσεις κορυφαίων εκπροσώπων του Κλασικισμού και του Ρομαντισμού, όπως τον Γιόζεφ Χάυδν (1732-1809), τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791), τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και τον Γιοχάννες Μπραμς (1833-97).

Η παρουσίαση θα εμπλουτισθεί με μουσικά παραδείγματα, σχόλια, ανέκδοτα και οπτικοακουστικό υλικό. Στη συναυλία συμμετέχει η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, την οποία διευθύνουν οι Σπύρος Προσωπάρης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κάτια Μολφέση και Φώτης Μιχαλάκης, όλοι μαθητές του Λουκά Καρυτινού, από τη Σχολή Διεύθυνσης Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο», η οποία συνδυάζει το ψυχαγωγικό με το παιδαγωγικό στοιχείο. Ερμηνευτές και μουσικολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να αποκαλύψουν τα μυστικά της μουσικής στους φιλομαθείς νεαρούς ακροατές, αλλά και στους ενήλικες συνοδούς τους.

Την επιμέλεια και την παρουσίαση έχει αναλάβει η έμπειρη μουσικολόγος Έφη Αβέρωφ -Μιχαηλίδου, η οποία προλογίζει τις εκδηλώσεις της συγκεκριμένης σειράς από το 2001 επιμένοντας ιδιαίτερα στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» και αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».