Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε σήμερα το αφιέρωμά του στον Οδυσσσέα Ελύτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννησης του νομπελίστα ποιητή.

Στην παρουσίαση παρέστη και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στον οποίο επανέλαβε τα λόγια με τα οποία η Σουηδική Ακαδημία αιτιολόγησε το 1979 την απόφασή της να του απονείμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας: «η ποίησή του, σκιαγραφεί, με φόντο την Ελληνική παράδοση, με αισθησιακή δύναμη και διανοητική ενάργεια τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».

«Ο Ελύτης μίλησε για τον αγώνα όλων μας να νικήσουμε τις φθοροποιούς δυνάμεις της ζωής και να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια του εαυτού μας και του κόσμου μας. Για κάθε τι που στην καθημερινή μας πραγματικότητα κάνει τον πολιτισμό μας ουσιαστικό και ιδιαίτερο», τόνισε ο υπουργός.

Το αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ εκδηλώσεις ετοιμάζει και το ΕΚΕΒΙ.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Π. Γερουλάνος δήλωσε: «θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει τη σημασία του ποιητή σε μια νέα γενιά Ελλήνων. Είναι ένας τρόπος να πούμε «ευχαριστώ» σ’ έναν άνθρωπο που με το έργο του πλούτισε, σε βαθμό που κι ο ίδιος ίσως δεν θα φανταζόταν, τις ζωές όλων μας».