Το πρώτο αμιγώς επιστημονικό και βασισμένο σε έρευνες χρόνων σε αρχεία της Κωνσταντινούπολης αλλά και του Βατικανού αφιέρωμα στην ποντιακή ιστορία και τον ποντιακό πολιτισμό εκδόθηκε ήδη και κυκλοφορεί με τη μορφή ντοκιμαντέρ (σε dvd) υπό τον τίτλο «Τα χνάρια των Αργοναυτών».

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του συλλόγου «Φιλόλογος» από τον ιστορικό και επιστημονικό επιμελητή του, κ. Θεοδόση Κυριακίδη.

Η κεντρική ιδέα του ντοκιμαντέρ είναι η εξιστόρηση της ιστορίας του Πόντου και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί από τους Έλληνες, αλλά και η εξιστόρηση του ολοκληρωτικού ξεριζωμού τους από την πατρογονική τους εστία. Το έργο χωρίζεται στις εξής μεγάλες χρονικές περιόδους: τα βυζαντινά χρόνια, τα οθωμανικά χρόνια, τους Νεότουρκους και τη σύγχρονη περίοδο.

Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία «small planet», η σκηνοθεσία και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Αλέξη Μπαρζού, το σενάριο του Νικόλα Ζηργάνου ενώ αφηγητής-ξεναγός στο ταξίδι στην ιστορία του Πόντου είναι ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου.

Τα γυρίσματα και η ολοκλήρωση της παραγωγής διήρκησαν ενάμισι περίπου χρόνο. Στην τελική του μορφή το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών» κυκλοφορεί μεταγλωττισμένο στα ρωσικά, αγγλικά και γερμανικά ενώ είναι ήδη διαθέσιμο προς πώληση στο κοινό.

Η γενική παραγωγή είναι του σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.