Τα οστά του διάσημου ζωγράφου Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστού ως Καραβάτζιο υποστηρίζουν ότι βρήκαν Ιταλοί ερευνητές σε κρύπτη στην Τοσκάνη, ύστερα από ανασκαφές και έρευνες ταυτοποίησης ενός έτους.

Οι ερευνητές ύστερα από εξετάσεις και αναλύσεις άνθρακα-14 και DNA σε ομάδες ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στην κρύπτη, δηλώνουν κατά 85% σίγουροι ότι τα οστά ανήκουν στο ζωγράφο, οι συνθήκες του θανάτου του οποίου τοποθετούνται στο 1610.

Βασιζόμενοι στα ευρήματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Καραβάτζιο πέθανε εξαιτίας συμπτωμάτων ηλίασης, τα οποία επιδείνωσαν οι ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν -κυρίως η σύφιλη.

Για τη διαλεύκανση του μυστηρίου του θανάτου του καλλιτέχνη πριν από 400 χρόνια συνεργάστηκαν τέσσερα ιταλικά πανεπιστήμια με εμπειρογνώμονες στη μικροβιολογία, ιστορικούς τέχνης και ανθρωπολόγους.

Ο Καραβάτζιο, διάσημος για την τεχνική του chiaroscuro, κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης στην εποχή του ενώ με τη βοήθεια της τεχνικής των φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού σφράγισε τη μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.