Ήταν ο νεότερος σε ηλικία νικητής στην ιστορία του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Μπετόβεν (Βιέννη, 1985). Καταξιωμένος καλλιτέχνης σήμερα, ο Στέφαν Βλάνταρ συγκαταλέγεται στους καλύτερους πιανίστες της νέας γενιάς και όσοι βρεθούν απόψε στο Μέγαρο θα έχουν την ευκαιρία να τον απολαύσουν σε ένα πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα: μια ιδιοφυής επιλογή έργων, από τον Μπαχ και τον Μπετόβεν στον Σούμαν και τον Προκόφιεφ.

– Johann Sebastian Bach: Chaconne (παρτίτα αρ. 2, BWV 1004)
Μεταγραφή για πιάνο: Ferruccio Busoni
– Ludwig van Beethoven: Σονάτα, έργο 57 “Appassionata”
– Σεργκέι Προκόφιεφ: Σαρκασμοί, έργο 17
– Robert Schumann: Καρναβάλι – Scènes mignonnes sur quatre notes, έργο 9

Ο Στέφαν Βλάνταρ μοιράζεται το πάθος του για τη μουσική ανάμεσα στο πιάνο (ως σολίστ ή ως μέλος κάποιου σχήματος μουσικής δωματίου) και τη διεύθυνση ορχήστρας. Ως Βιεννέζος, σπούδασε στην περίφημη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης. Εμφανίζεται στις μεγαλύτερες αίθουσες μουσικής του κόσμου και στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ (Σάλτσμπουργκ, Εδιμβούργου, Οζάκας, Σουμπερτιάδα κλπ).

Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική και η Συμφωνική της Βιέννης, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, η Κρατική Ορχήστρα της Βαυαρίας, η Καμεράτα Σάλτσμπουργκ, η Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, η Συμφωνική του Σικάγου, η Συμφωνική Ορχήστρα ΝΗΚ του Τόκυο, και με κορυφαίους αρχιμουσικούς: Κλάουντιο Αμπάντο, Ρικκάρντο Σαγύ, Κρίστοφ φον Ντονάνυ, Βλαντίμιρ Φεντοσέγεφ, Ντάνιελ Χάρντινγκ, Γεχούντι Μενουχίν, Σέιζι Οζάουα, Κρίστιαν Τήλεμαν κλπ.

Από το 1999 διδάσκει πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.
Το 2009 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Δημοκρατίας της Αυστρίας για την προσφορά του στη μουσική.