Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και της ενημέρωσης, ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από το Βερολίνο, συνολικά 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2010, αριθμός σαφώς μικρότερος σε σύγκριση με το περασμένο έτος (76 νεκροί), αλλά ενδεικτικός της επικινδυνότητας του επαγγέλματος. Οι θάνατοι δημοσιογράφων καταγράφηκαν φέτος σε 33 χώρες, από τις οποίες πιο επικίνδυνες αποδεικνύονται το Πακιστάν και το Μεξικό.
Αντίθετα, το 2010 σφραγίστηκε από πολλές απαγωγές εκπροσώπων της ενημέρωσης, κυρίως σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και η Νιγηρία. Συνολικά 51 δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπλες οργανώσεις και χρησιμοποιήθηκαν ως «διαπραγματευτικά όπλα» για να επιτύχουν οι δράστες τους στόχους τους.
«Ο αριθμός των δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους ενώ ασκούν το επάγγελμά τους μειώνεται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης και προστίθεται: «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπίσουμε ποιοί πραγματικά ευθύνονται όταν δημοσιογράφοι σκοτώνονται από εγκληματικές συμμορίες, ένοπλες ομάδες, θρησκευτικές οργανώσεις ή πράκτορες».
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ επισήμανε πως οι αρχές των χωρών που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές έχουν άμεσο καθήκον να πατάξουν την ατιμωρησία. «Αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε για να τιμωρήσουν τους δολοφόνους δημοσιογράφων είναι συνένοχοί τους».