Οι δημοσιογράφοι στην Κίνα απαγορεύεται να δημοσιεύουν ζωτικής σημασίας ρεπορτάζ χωρίς την έγκριση του εργοδότη τους, ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Κίνας.
Ο νέος κανονισμός που θα διέπει τη λειτουργία του Τύπου έρχεται καθώς η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, τόσο στις διαδικτυακές εκδόσεις, όσο και στα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Η Κρατική Αρχή του Τύπου, του Ραδιοφώνου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης δημοσίευσε το νέο κανονισμό ανακοινώνοντας την καταστολή των ψευδών ειδήσεων και την τιμωρία των δημοσιογράφων που δωροδοκούνται ή αποσπούν χρήματα από τις πηγές τους. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πρέπει επίσης να πατάξουν τη διαφθορά και οι δημοσιογράφοι που παραβαίνουν το νόμο πρέπει να παραδίδονται στις δικαστικές αρχές, αναφέρει η κινεζική ρυθμιστική αρχή για τον Τύπο. Επίσης τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς θα πρέπει να τιμωρούνται με τη στέρηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι δημοσιογράφοι επίσης απαγορεύεται να δημιουργούν δικές τους ιστοσελίδες, ιστοσελίδες με βίντεο ή να γράφουν εσωτερικά θέματα με κρίσιμο περιεχόμενο, προσθέτει η ρυθμιστική αρχή η οποία όμως δεν διευκρινίζει τι συνιστά γι αυτήν κρίσιμο περιεχόμενο ή ποια συγκεκριμένα θέματα δεν μπορούν να γράφουν οι δημοσιογράφοι. Ο νέος κανονισμός απαγορεύει επίσης στους δημοσιογράφους να παίρνουν συνεντεύξεις και να συντάσσουν θέματα που είναι εκτός του ρεπορτάζ το οποίο καλύπτουν.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πρέπει να ζητούν τακτικά την άποψη «των μαζών», καθώς και της αρχής προπαγάνδας και άλλων ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής αναφέρεται επίσης.
Ο νέος κανονισμός στη λειτουργία των ΜΜΕ σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετά σκάνδαλα όπου κινέζοι δημοσιογράφοι εφημερίδων φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί για να καλύψουν θετικά ένα θέμα ή να ανάγκασαν πολίτες να τους πληρώσουν για να μην καταγράψουν ένα σοβαρό ζήτημα.
Η Κίνα υιοθέτησε σκληρά μέτρα για την πάταξη των διαδικτυακών φημών κατά το τελευταίο έτος, αλλά οι επικριτές των μέτρων λένε ότι η κίνηση αυτή είναι απλώς ένα μέσο για να αποφεύγεται η κριτική κατά του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας υποβάλλονται σε αυστηρή λογοκρισία και πρέπει να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση πριν από τη δημοσίευση ενός θέματος. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είναι το βασικό όχημα για την κομματική προπαγάνδα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις κατά την τελευταία δεκαετία έχουν επιτρέψει μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και κάποιου είδους ανεξαρτησία.