«Το 2013 σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι, πολλοί συνελήφθησαν σε περιοχές συγκρούσεων, 211 φυλακίστηκαν και άλλοι 14 έχουν σκοτωθεί από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, ενώ 456 έχουν εξοριστεί από το 2008 και πάνω από χίλιοι έχουν σκοτωθεί από το 1992, σχεδόν ένας κάθε εβδομάδα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μιλώντας σε εκδήλωση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Κάλεσε ακόμη τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες και τους πολίτες να υπερασπιστούν την προστασία των δημοσιογράφων.
«Η ελευθερία των ΜΜΕ, παραδοσιακών και νέων, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, που είχε ως θέμα: «Η ελευθερία των ΜΜΕ για ένα καλύτερο μέλλον: διαμόρφωση της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015». Πρόσθεσε δε ότι «η ελευθερία της έκφρασης, η ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης και η καθολική πρόσβαση στη γνώση θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας ώστε να επιτύχουμε διαρκή αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».
Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για όσους επιτίθενται με βία σε δημοσιογράφους ή επιχειρούν να παρεμποδίσουν την εργασία τους», σημειώνοντας ότι «μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινητής τεχνολογίας προσφέρουν νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της συμμετοχής των πολιτών στην πληροφόρηση, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τζον Ας, τονίζοντας ότι «η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδεις δικαιώματα τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα των δημοκρατικών κοινωνιών». Ο κ. Ας υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε, για πρώτη φορά, ψήφισμα που καταδικάζει όλες τις επιθέσεις και κάθε μορφή βίας κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, ανακηρύσσοντας την 2α Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα κατά της ατιμωρησίας των εγκλημάτων σε βάρος δημοσιογράφων.
Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν επίσης η μόνιμη αντιπρόσωπος του Ομάν στον ΟΗΕ, Lyutha Al-Mughairy, η επικεφαλής της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Νέα Υόρκη, Vibeke Jensen, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος στο τμήμα Επικοινωνιών, Peter Launsky-Tieffenthal και η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών στον ΟΗΕ, Pamela Falk.
Στο δεύτερο πάνελ έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε πλειάδα περιπτώσεων, σε αρκετές χώρες και περιοχές του κόσμου, όπου σκοτώνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και διώκονται δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και παραβιάζονται βάναυσα τα δικαιώματα της έρευνας, της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών. Αρκετές ήταν και οι αναφορές σε συγκεκριμένα κράτη που ασκείται λογοκρισία και εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
* Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης Freedom House υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε 17 μονάδες στη βαθμολόγησή της για την ελευθερία του Τύπου. Το 2013, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα συγκέντρωσε 46 μονάδες και βρέθηκε στην 92η θέση του καταλόγου, ενώ την προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Σύμφωνα με τη βαθμολόγηση, η καλύτερη επίδοση είναι το 1 και η χειρότερη το 100.