ΤΗΝ ΩΡΑ όπου οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν παρουσιάσει το πρόγραμμά τους για τη νέα σεζόν και μετρούν ήδη τις πρώτες επιτυχίες ή αποτυχίες τους, η δημόσια τηλεόραση παρακολουθεί ως αμέτοχος θεατής αφήνοντας μια τηλεοπτική χρονιά να φεύγει σαν άμμος μέσα από τα χέρια της. Θέτοντας εαυτόν εκτός διαφημιστικού ανταγωνισμού, η ΕΡΤ μοιάζει να έχει κολλήσει σε έναν βάλτο όπου κυριαρχούν οι επαναλήψεις,ενώ ελάχιστες νέες
εκπομπές κάνουν την εμφάνισή τους. Παραμένοντας ουσιαστικά ακέφαλη από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ο τότε διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Γαμπρίτσος υπέβαλε την παραίτησή του, αρνούμενος να συνεχίσει το «κρυφτούλι» με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την αμοιβή του,η δημόσια ραδιοτηλεόραση φαίνεται να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από κεκτημένη ταχύτητα. Την «παράλυση» της δημόσιας τηλεόρασης παραδέχεται και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ΜΜΕ κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Πρέπει να σας πω ότι αυτό που παρέλαβα ως ΕΡΤ ήταν ένας οργανισμός υπό διάλυση. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ούτε την έκφραση “υπολειτουργούσε”. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι χαμηλές ακροαματικότητες και η έλλειψη νέου προγράμματος. Αμεση προτεραιότητά μου από εδώ και στο εξής είναι η ανάταξη της ΕΡΤ και αυτή η προσπάθεια αρχίζει από τώρα» δηλώνει ο κ. Χυτήρης.

Η δήλωση του κ. Χυτήρη ουσιαστικά «αδειάζει» την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία τον τελευταίο χρόνο με μια σειρά άστοχες κινήσεις έχει καταδικάσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε έναν άτυπο «θάνατο», όπου όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, όπου δεν υπάρχει ηγεσία και όπου- το πιο σημαντικό για τους τηλεθεατές – δεν παράγεται νέο πρόγραμμα. «Γίνονται πράγματα αλλά… δεν φαίνονται»
Στην επισήμανση ότι η ΕΡΤ δίνει την εικόνα ενός οργανισμού «κλινικά νεκρού» ο κ. Θ.Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της εταιρείας, παραδέχεται ότι η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται μεν στην πραγματικότητα, τονίζει ωστόσο ότι στην ΕΡΤ γίνονται πολλά πράγματα, αλλά προς το παρόν… δεν φαίνονται. «Εχουμε κάνει πολλή δουλειά κάτω από αντίξοες συνθήκες.Υπάρχει όντως καθυστέρηση που οφείλεται, όπως αντιλαμβάνεστε,στο θέμα των συμβασιούχων.Αλλά σιγά σιγά τα πράγματα που έχουμε αποφασίσει αρχίζουν και μπαίνουν στο πρόγραμμα» λέει. Ο κ. Παπαγεωργίου εξηγεί ότι αναφέρεται στην εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» του κ. Κώστα Βαξεβάνη που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη, στην εκπομπή «Εξάντας» που θα αρχίσει να προβάλλεται από την ερχόμενη εβδομάδα και στην εκπομπή του κ. Στέλιου Κούλογλου που θα αρχίσει να προβάλλεται κάποια στιγμή τον Νοέμβριο.

Σημειώνει επίσης και την εκπομπή «Στην υγειά μας» με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, που θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Νοεμβρίου, παραμονή των εκλογών, με αφιέρωμα στον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα.

Οπως ισχυρίζεται «το σύνολο του προγράμματος θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και κάποια στιγμή θα κάνουμε συνολική παρουσίαση. Θα αρχίσουν όλες οι εκπομπές που έχουν αποφασιστεί, πλην εκείνων των εσωτερικών παραγωγών που δεν μπορούν να βγουν χωρίς τους συμβασιούχους» .

Από βδομάδα και ο διευθύνων σύμβουλος
Το γεγονός ότι για περισσότερο από έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκπομπές η δημόσια ραδιοτηλεόραση λειτουργεί χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Χυτήρης διαβεβαιώνει ότι η ανακοίνωση της επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει στο τελικό «μπουκέτο» υποψηφίων και βρίσκονται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Βέβαια το σενάριο της «επόμενης εβδομάδας» το έχουμε ακούσει πολλές φορές ως σήμερα, οπότε το μόνο που μένει είναι να ευχόμαστε ότι η ερχόμενη θα είναι η τελευταία «επόμενη εβδομάδα» για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Χτυπούν τα ιδιωτικά με παραγωγές του… 1980
Εδώ και καιρό στους δέκτες των τηλεθεατών που παρακολουθούν τα κανάλια της ΕΡΤ κυριαρχούν οι επαναλήψεις, οι οποίες μεταδίδονται χωρίς κανείς να τις επιμεληθεί με αποτέλεσμα σε πολλές από αυτές να περνούν με κρόουλ από κάτω παλαιότερες ειδήσεις που μόνο κομφούζιο προκαλούν στους τηλεθεατές.

Απέναντι στα δυνατά χαρτιά των άλλων καναλιών όπως η σειρά «Το Νησί», που προβάλλεται στο Μega καταγράφοντας ήδη ρεκόρ τηλεθέασης, η δημόσια τηλεόραση αντιπαραθέτει σειρές όπως η «Αστροφεγγιά», που είχαν μεταδοθεί για πρώτη φορά το 1980.

Πόλεμος για τις μεικτές παραγωγές
Την ώρα όπου ελάχιστες νέες εκπομπές κάνουν την εμφάνισή τους στα δημόσια κανάλια, στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου έχει ξεσπάσει άτυπος πόλεμος ανάμεσα στους συνδικαλιστές και στη διοίκηση για την ανάθεση μεικτών παραγωγών με διαδικασίες που θυμίζουν τις ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης, αρκετές από τις εκπομπές αυτές ανατίθενται σε εταιρείες που ουδεμία σχέση έχουν με τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ δεν ανατίθενται εκπομπές σε εταιρείες που είχαν εμπρόθεσμα υποβάλει τις προτάσεις τους ως τον περασμένο Μάρτιο και έχουν πείρα στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών.

Στην «αμαρτωλή» διεύθυνση δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ έχουν επίσης παγώσει τα πάντα εν αναμονή του δεύτερου πορίσματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που επικεντρώνεται στα πεπραγμένα της διεύθυνσης αυτής. Ως λύση η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να προβάλλει εκπομπές που είχε παραγγείλει η προηγούμενη διοίκηση και οι οποίες είχαν παραδοθεί χωρίς να εξοφληθούν οι παραγωγοί. Αφού πληρώθηκαν οι παραγωγοί «σκεφτήκαμε ότι αφού τις είχαμε, καλό θα ήταν να τις προβάλουμε» εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου.

ΟΤΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Ο κ. Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της εταιρείας, τονίζει ότι ως σήμερα έχουν αποφασιστεί μόνο για την ΕΤ1 γύρω στις 35 αναθέσεις, αλλά αυτές οι αναθέσεις κάνουν την εμφάνισή τους «σπαστά», γι΄ αυτό και δεν υπάρχει εικόνα, ενώ διαβεβαιώνει ότι «μια σειρά εσωτερικές εκπομπές θα αρχίσουν να γυρίζονται από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά την επιστροφή των συμβασιούχων». Το γεγονός ότι ένας οργανισμός που απασχολεί περισσότερους από 3.500

μόνιμους εργαζομένους χρειάζεται τους συμβασιούχους για να παράγει νέο πρόγραμμα αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας της ΕΡΤ.

Αλλά και στο θέμα των συμβασιούχων υπήρξαν απίστευτες καθυστερήσεις δεδομένου ότι χρειάστηκαν περισσότεροι από 3 μήνες προκειμένου να υπογραφεί η περιβόητη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που θα έδινε το πράσινο φως για την προκήρυξη των θέσεων.

Οπως αναφέρει ο κ. Χυτήρης, η προκήρυξη βρίσκεται ήδη στα χέρια της διοίκησης της ΕΡΤ και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί σε δύο εφημερίδες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Η προκήρυξη αφορά τις θέσεις που δεν υπάγονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, περίπου 461 δημοσιογράφους και καλλιτεχνικές ειδικότητες. Ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαιώνει ότι θα ισχύσουν οι περιορισμοί για τους δημοσιογράφους που δεν θα πρέπει να εργάζονται σε ανταγωνιστικό μέσο, εκτός και αν εργάζονται σε εφημερίδες με ειδική άδεια, κατ΄ εφαρμογήν του νόμου. Επίσης σημειώνει ότι «οι προκηρύξεις θα δημοσιευτούν στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Καθημερινή” και μάλλον θα ακολουθούν το μοντέλο “κατά ειδικότητα και μέσο”». Με λίγα λόγια, αν τα πράγματα ακολουθήσουν τους ως σήμερα ρυθμούς, μπορεί και να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς συμβασιούχους και χωρίς ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ.

Πηγή: www.tovima.gr