Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου, την Τρίτη το βράδυ, και την υπογεγραμμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -, το αιφνίδιο – και προσωρινό – λουκέτο στην ΕΡΤ είναι γεγονός.
Οι περίπου 2.600 στο σύνολό τους εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καλούνται από τη μία στιγμή στην άλλη να αντιμετωπίσουν μία καινούργια πραγματικότητα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.
Πώς θα αποζημιωθούν
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό, που θα απολυθεί, θα αποζημιωθεί γενναιόδωρα. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει, σύμφωνα με την εργατολόγο, Μαρλέν Ασημακοπούλου, ότι τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4093 του 2012, που ορίζει ποσά αποζημιώσεων ανάλογα με αυτά του ιδιωτικού τομέα, καθώς πρόκειται για συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες εντάσσονται στο καθεστώς απόλυσης χωρίς προειδοποίηση.
Γιατί είναι παράνομη η απόλυση
Όπως επισημαίνει στο news.gr η κυρία Ασημακοπούλου, «αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει ήδη προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ), και εκκρεμεί έκδοση προσωρινής διαταγής».
«Λογικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν ατομικές πράξεις απόλυσης, καθώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι γενική. Από εκεί και ύστερα, θα μπορεί ο καθένας να προσφύγει κατά αυτών. Αν κοιτάξει κανείς τον κανονισμό εργασίας για την ΕΡΤ, θα δει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί κάποιος να απολυθεί», συμπληρώνει.
Όπως εξηγεί η εργατολόγος, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργεί τον κανονισμό εργασίας της ΕΡΤ και το νόμο του 1987, οι οποίοι όριζαν ότι λόγοι απόλυσης είναι η συνταξιοδότηση, το πειθαρχικό παράπτωμα και η ανικανότητα – ψυχική ή σωματική – για εργασία.
«Ωστόσο, καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει. Σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη, ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι τα παραπάνω δεδομένα ανατρέπονται χωρίς καμία αιτιολογία».
«Το Επικρατείας μπορεί με προσωρινή διαταγή να αναστείλει το λουκέτο»
«Στην ΕΡΤ, αν δεν υπήρχε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου – ως αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης -, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο εύκολα για μαζική απόλυση. Ειδικά, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο, δεν υπάρχει καμία νομική βάση, γιατί αφενός επιβαρύνεται οικονομικά το κράτος – με αποζημιώσεις κλπ. -, ενώ όλα τα έσοδα έχουν να κάνουν με ανταποδοτικά τέλη και δεν υφίσταται περίπτωση χρεοκοπίας. Σας θυμίζω ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως ορίζει το Σύνταγμα», σημειώνει η κυρία Ασημακοπούλου.
«Σας επισημαίνω, πάντως, ότι το Επικρατείας έχει τη δυνατότητα, με την έκδοση προσωρινής διαταγής, να αποφασίσει ότι αναστέλλει την ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ακόμα και το νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί στη Βουλή, μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικό».
Το αργότερο, πάντως, έως την επόμενη εβδομάδα, η προσωρινή διαταγή θα έχει εκδοθεί, καθώς ο νόμος μιλάει για έκδοση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος,, δηλαδή 10 ημέρες το πολύ μετά το λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση.
«Άκυρη η απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ»
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, εξηγεί ότι η απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι άκυρη, βασιζόμενη στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων.
«Οι απολύσεις είναι παράνομες. Παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις κι αυτό γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους βάσει νόμου. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χαρακτηρίζεται ως διάδοχος της ΕΡΤ, έχει νομικά την υποχρέωση να απασχολεί τους εργαζόμενους ακόμα και αν τους έχει καταβάλει την αποζημίωση, καθώς δεν μπορεί να τους απολύσει μαζικά», εξηγεί ο κύριος Καρούζος.
Κάτι τέτοιο σημαίνει μία μακρά δικαστική περιπέτεια για το Δημόσιο, καθώς – όπως υποστηρίζει – η οικονομική ζημία, που θα προκληθεί, θα είναι πολλαπλάσια.
«Μισθοί που θα τρέχουν, αλλά και αποζημιώσεις, τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν σημαντικότατη επιβάρυνση».
Εξηγεί, πάντως, ότι προϋπόθεση για να κηρυχθούν παράνομες οι απολύσεις, είναι να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στη δικαιοσύνη, ενώ χρειάζεται δικαστική απόφαση. «Με δεδομένο ότι η σχετική νομοθεσία, που παραβιάζεται, είναι ευρωπαϊκή, δύσκολα θα ανατραπεί η διαπίστωσή μου αυτή από τα ελληνικά δικαστήρια. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, που συνιστά και απόλυση των εργαζομένων, δεν εγκριθεί μέσα στο τρίμηνο που ορίζεται, από τη Βουλή», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Καρούζος.
Ένας ακόμα δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στην επίλυση εργατικών διαφορών, ο Δημήτρης Περπατάρης, αναφέρει ότι “τυπικά, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνιστά και την ταυτόχρονη καταγγελία των εκατοντάδων συμβάσεων εργασίας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής απασχόλησης”.
«Από τη στιγμή, που δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις, οι απολύσεις είναι παράνομες»
Όπως αναφέρει, το μεγάλο νομικό πρόβλημα απολύσεων, που μπορεί να έχει νομικές συνέπειες αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο ημέρες από το λουκέτο και ακόμα δεν έχει κληθεί κανένας εργαζόμενος να λάβει αποζημίωση καταγγελίας σύμβασης από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις, καθώς η αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της απόλυσης, με αποτέλεσμα οι απολύσεις να είναι άκυρες και παράνομες.
«Οι πιστωτές της ΕΡΤ θα ζητήσουν αποζημίωση για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων»
«Σας εφιστώ επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι, πριν από δύο ημέρες, έκλεισε μία ανώνυμη εταιρεία χωρίς να έχει προηγηθεί συνέλευση των μετόχων ή δικαστική απόφαση. Το λουκέτο ήρθε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Επίσης, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το γεγονός ότι έρχονται εντάλματα πληρωμής στην ΕΡΤ για τρέχουσες υποχρεώσεις και δεν υπάρχει κανείς να δώσει εντολή για την πληρωμή τους, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άρα, όλοι οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο των συμβατικών υποχρεώσεων», καταλήγει ο Δημήτρης Περπατάρης.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:
Πηγή: news.gr
Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ