Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των μελών του νέου διοικητικού συμβούλιο που θα εποπτεύει στην ΕΡΤ Α.Ε., αφού την τελευταία εργάσιμη ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, αναμένεται να υπάρξει η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Ως γνωστόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη προτείνει για τη θέση του προέδρου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον τέως διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος και δημοσιογράφο κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προαλείφεται από το Μέγαρο Μαξίμου ο πολύπειρος τεχνοκράτης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης κ. Γιώργος Γαμπρίτσιος.
Γιατί η κυβέρνηση όμως προτείνει αλλά δεν διορίζει τα συγκεκριμένα πρόσωπα στα νευραλγικά αυτά πόστα; Γιατί πολύ απλά βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν έχει το δικαίωμα αυτό. Η επιλογή θα γίνει ως εξής: Ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας (εν προκειμένω Υπουργός Επικρατείας είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας) απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο «και μετά την κατάθεση των δηλώσεων ενδιαφέροντος υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διατυπώνει τη γνώμη της», όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής των Ελλήνων. Οπότε την τελική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. είναι επταμελές και απαρτίζεται από:
α) τον Πρόεδρο,
β) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
γ) τρία μέλη τα οποία λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε.
δ) δύο μέλη τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, εκ των οποίων το ένα έχει δημοσιογραφική ιδιότητα.
Τα πέντε πρώτα μέλη διορίζονται από την Επιτροπή της Βουλής αλλά τα δύο τελευταία από τους εργαζόμενους της εταιρείας με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία.
Τα απαραίτητα προσόντα
Σύμφωνα με τον νόμο 4324/2015 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, «είτε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένη διεθνή αναγνώριση του έργου τους».
Τα τρία ακόλουθα μέλη δεν είναι απαραίτητο να έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο, αφού ο νομοθέτης προέβλεψε απλώς ότι θα πρέπει να είναι πρόσωπα που «λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους, μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε.» (που κατά το Σύνταγμα είναι πρωτίστως η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης).
Όσον αφορά τέλος τα δύο εναπομείναντα μέλη απλώς αναφέρεται ότι πρέπει να είναι εργαζόμενοι της εταιρείας και το ένα εξ αυτών να φέρει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Το υφιστάμενο εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. που είχε οριστεί επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον διορισμό των αντικαταστατών του. Θυμίζουμε ότι πρόεδρός του είναι ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, διευθύνων σύμβουλος ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Γιάννης Δρόσος και μέλη ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αρβανίτης και η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Τσατσαρώνη ενώ εκπρόσωπος των εργαζομένων είναι ο εικονολήπτης Αριστοτέλης Μεταξάς.