Μπορεί για τους πολλούς να είναι απλά ένας όρος της μόδας. Για ορισμένους όμως είναι μια θαρραλέα επιλογή ζωής, που ίσως και να αποδειχτεί άλμα στο κενό.
Τα λεγόμενα «start ups», οι εκκινήσεις νέων επιχειρήσεων, που συνήθως δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, είναι όνειρο ζωής για πολλούς νέους στην εποχή της κρίσης. Λίγοι όμως είναι αυτοί που πραγματικά το τολμούν.
Συνήθως αξιοποιούν τις δυνατότητες της σύγχρονης τηλεπικοινωνίας και στηρίζονται σε μια καλή ιδέα, που έχει σαν στόχο να βελτιώσει τη ζωή μας αλλά και τη δική τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα χαρτιά τουλάχιστον στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, που μπορούν να απαλύνουν τις συνέπειες της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ομως η γραφειοκρατία σε πολλές χώρες στέκεται συχνά τροχοπέδη στην δημιουργία και ανάπτυξή τους.
Πρωτεύουσες των «start ups» συνεχίζουν πάντως να θεωρούνται στην Ευρώπη εκείνες οι πόλεις, που προσελκύουν τη νεολαία λόγω ποιότητας ζωής και των ευκαιριών που δίνουν σε δημιουργικά και καινοτόμα μυαλά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, όπως το Βερολίνο, η Βιέννη, το Παρίσι και το Λονδίνο. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από άλλες χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Οι «27 της Ευρώπης» παρουσιάζουν περιπτώσεις «νεοφυών επιχειρήσεων», όπως είναι ο επίσημος ορισμός τους στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές στηρίχτηκαν σε πραγματικά πρωτότυπες ιδέες και έχουν ήδη καταφέρει να ανοίξουν τα φτερά τους εκτός συνόρων. Αποτελούν την απόδειξη ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα δεν λείπουν από τη νέα γενιά στην χώρα μας, αν βεβαίως και οι συνθήκες τους επιτρέψουν να… ανθίσουν.
Οι δημιουργοί τέτοιων επιχειρήσεων μιλούν στην κάμερα για τις δυσκολίες και τους προσωπικούς ενδοιασμούς, που χρειάστηκε να ξεπεράσουν αλλά και τη σημασία, που έχει η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα για να φτάσει κανείς στην επιτυχία.