Στα χέρια στελεχών της τριμερούς θα σταλούν για έλεγχο τα πεπραγμένα της ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες. Θα ελεγχθεί η οικονομική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης από το υπάρχον διοικητικό σχήμα.
Παράλληλα αναμένεται να τεθεί από την τρίμερη το θέμα του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττει η Κρατική Τηλεόραση και ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, στα ίδια δηλαδή επίπεδα που ήταν και πριν από την οικονομική κρίση.
Τονίζεται ότι η πολύμηνη καθυστέρηση στην τοποθέτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσιου, λίγους μήνες αφού είχε διοριστεί από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, θέτει σε αμφιβολία αποφάσεις που έχουν ως τώρα ληφθεί. Στο μεταξύ, στις 3 Αυγούστου, προκηρύχθηκε για μία ακόμη φορά η θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού.
Ωστόσο, στην προκήρυξη δεν προσδιορίζονται οι οικονομικές απολαβές της θέσης, ενώ δεν διαχωρίζονται οι δύο θέσεις – του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου – όπως είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος υπουργός προ 10 μηνών.Εγείρεται ζήτημα για το γενικότερο προβληματικό καθεστώς της ΕΡΤ, μία ανώνυμη εταιρεία, που υπάγεται στον αποκλειστικό έλεγχο του κράτους. Καθήκοντα προέδρου, έχει «τυπικώς» αναλάβει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, ο Θανάσης Παπαγεωργίου.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν πως όσο καθυστερεί το υπουργείο Πολιτισμού να διορίσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στον οργανισμό, όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι άκυρες, προσβάλλονται στα αρμόδια δικαστήρια και επισείουν ευθύνες – αστικές και ποινικές – στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στην ΕΡΤ ωστόσο, εγκρίνονται εκπομπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω του ανταποδοτικού τέλους.Επίσης, η κρατική χρηματοδότηση, δημιουργεί και ζήτημα νοθείας του ανταγωνισμού, καθώς παράλληλα με την άντληση εσόδων από τη διαφημιστική αγορά, δημιουργείται στρέβλωση υπέρ της ΕΡΤ, και σε βάρος των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Την ίδια ώρα, στον αέρα παραμένουν και οι συμβασιούχοι της δημόσιας τηλεόρασης.
πηγή: Σκάι