Στην «Ευρώπη της κρίσης» ο αριθμός των ανθρώπων, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας έχει εκτοξευτεί στα 120 εκατομμύρια και συνεχίζει να «τραβάει την ανηφόρα». Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν στέγη και αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους ή σε ξενώνες, οι οποίοι είναι ασφυκτικά γεμάτοι σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το φαινόμενο αποκτά απειλητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα, όπου πριν από μερικά χρόνια οι άστεγοι αποτελούσαν μάλλον άγνωστη λέξη, και μέσα σε λίγο διάστημα ο αριθμός τους υπολογίζεται να έχει αγγίξει τις 20.000.

Οι «27 της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό συνομίλησαν με τους υπεύθυνους της οργάνωσης «Κλίμακα», που ήταν οι πρώτοι που ακούμπησαν αυτή την πληγή στη χώρα μας, αλλά και οι πρώτοι που πραγματοποίησαν μια μεγάλη έρευνα για να καταγράψουν τις απόψεις αλλά και τις προτεραιότητες των ανθρώπων δίχως στέγη.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται εκτός από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας και διάφορες πρωτοβουλίες, από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, που στοχεύουν στην στήριξη των αστέγων, χωρίς να πέφτουν σε λογικές ελεημοσύνης και έχοντας στόχο να αποτρέψουν την πλήρη αποξένωση και περιθωριοποίηση αυτών των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «εφημερίδες δρόμου», που αποτελούν μια πηγή εισοδήματος για ανθρώπους χωρίς ή με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Μιλά ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Γκολ στη φτώχεια», η οποία έχει επεκταθεί σε πάνω από 70 χώρες με αποκορύφωμα την ετήσια διοργάνωση του “Μουντιάλ των Αστέγων, στο οποίο σταθερά από το 2007 και μετά υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Παρουσιάζεται το «Διαβατήριο Πολιτισμού» από την Αυστρία, που επιτρέπει σε ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα να μπορούν να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις ή να επισκεφθούν Μουσεία και χώρους τέχνης.

Τέλος μιλούν στην εκπομπή οι υπεύθυνοι των «Εστιατορίων της Καρδιάς» στη Γαλλία, μιας οργάνωσης, που μοιράζει ετησίως περίπου 115 εκατομμύρια γεύματα σε απόρους και η οποία στηρίζεται, αποκλειστικά σχεδόν, σε δράση εθελοντών αλλά και στη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου στη χώρα.

Κυριακή 06.01.13 στις 14:00 στη ΝΕΤ.