Τα «Βραβεία Ζαχάρωφ» στη μνήμη του Ρώσου αγωνιστή για την ελευθερία της σκέψης και του λόγου Αντρέι Ζαχάρωφ, αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση, ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί έναν θεματοφύλακα, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, εντός αλλά και εκτός Ευρώπης.

Φέτος με το βραβείο τιμήθηκαν δύο Ιρανοί αγωνιστές για τη δημοκρατία. Η δικηγόρος Ναζρίν Σοτουντέ, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος έχει κερδίσει μεγάλες διακρίσεις σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Σε κανέναν τους η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεν επέτρεψε να ταξιδέψουν στο Στρασβούργο, για να παραλάβουν αυτοπροσώπως το βραβείο τους, στις 12 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα πάντως σε εκείνους, που τους εκπροσώπησαν ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος και μίλησε αποκλειστικά στους «27 της Ευρώπης».

Με ένα διπλό επεισόδιο, η εκπομπή καταπιάνεται με την «κληρονομιά του Ζαχάρωφ» και τη σημασία του θεσμού για την αφύπνιση της κοινής γνώμης σε θέματα δημοκρατίας. Ειδικά τώρα, σε μια περίοδο κρίσης, που αυταρχικές ιδέες δείχνουν να κερδίζουν έδαφος σε χώρες της ΕΕ.

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην Ουγγαρία και μίλησε με τους εκπροσώπους του κινήματος «MILLA», που γεννήθηκε στο διαδίκτυο με στόχο να αποτρέψει το νέο νόμο, που περιορίζει την ελευθεροτυπία και προκάλεσε αρκετές τριβές ανάμεσα σε Βουδαπέστη και Βρυξέλλες.

Βρέθηκε στο Παρίσι, στην έδρα των «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» και στο καταφύγιο, που προσφέρει το «Σπίτι των Δημοσιογράφων» σε εκπροσώπους του τύπου, που φτάνουν εκεί κυνηγημένοι από αυταρχικά καθεστώτα.

Η εκπομπή συνομίλησε με έναν από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Αυστρία και κατέγραψε τις δυσκολίες, που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Τύπος, όταν αποφασίζει να αποκαλύψει μεγάλα σκάνδαλα διαπλοκής πολιτικής και οικονομίας. Τέλος, εκπρόσωποι παγκόσμιων δημοσιογραφικών ενώσεων σε Βέλγιο και Ολλανδία, κάνουν μια αποτίμηση των προβλημάτων για τους δημοσιογράφους, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Κυριακή 16.12.2012 – 14:00 (Α’ Μέρος) | Δευτέρα 17.12.2012 – 16:00 (Β’ Μέρος)