Το αστυνομικό μυθιστόρημα γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια από τις «χρυσές εποχές» του στην Ευρώπη και ουσιαστικά αποτελεί την πρωτοπορία, την ατμομηχανή της εκδοτικής βιομηχανίας, όπως παραδέχονται και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο.

Ταυτόχρονα οι συγγραφείς του είδους έχουν πάψει να θεωρούνται ως «κατώτερης κατηγορίας» και συγκαταλέγονται για παράδειγμα συχνά ανάμεσα στους υποψήφιους για σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το βρετανικό «Man Booker Prize».

Οι «27 της Ευρώπης» ερευνούν γιατί μας γοητεύουν τόσο οι ιστορίες για τα εγκλήματα και αν υπάρχει τελικά κάποια συνταγή για να γράψει κανείς επιτυχημένες ιστορίες για αυτά. Μιλούν με κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές του χώρου στην Ελλάδα, όπως ο Τζίμυ Κορίνης, που ήταν επί σειρά ετών η «ψυχή» του θρυλικού περιοδικού «Η Μάσκα» αλλά και με εγκληματολόγους και ιατροδικαστές, που μας επιβεβαιώνουν ότι «τα καλύτερα σενάρια τα γράφει πάντα η ζωή» αλλά και ότι το τέλειο έγκλημα μάλλον δεν υπάρχει.

Ο Κώστας Αργυρός ταξιδεύει στο Λονδίνο την «πρωτεύουσα των εγκλημάτων» και μιλά με δύο νέους συγγραφείς, τον Α.Ντ. Μίλλερ (Κάτω από το χιόνι) και τον Τομ Ρομπ Σμιθ (Παιδί 44), που έγιναν εκατομμυριούχοι με το πρώτο τους κιόλας αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά και με τη βασίλισσα της «νουάρ λογοτεχνία» Κέιτι Ενσγουερθ.

Επισκέπτεται στη Σουηδία τον Χένινγκ Μανκέλλ, που έχει πουλήσει χάρις στον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και συνομιλεί μαζί του για την εξοικείωση μας με την ιδέα του θανάτου, για την μανία που κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη για σκανδιναβούς συγγραφείς αλλά και για το φαινόμενο Στιγκ Λάρσον για το συγγραφέα που κυριάρχησε μετά το θάνατό του επί μήνες στις λίστες των πωλήσεων με «Το κορίτσι με το τατουάζ» και τα επόμενα δύο βιβλία του «Μιλένιουμ».

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012, στις 14:00 στη ΝΕΤ